Cara Mikuláše II. zavraždili bolševici. V Rusku ale pořád bují spekulace, že se jednalo o židovskou rituální vraždu

Cara Mikuláše II. zavraždili bolševici. V Rusku ale pořád bují spekulace, že se jednalo o židovskou rituální vraždu Zdroj: Profimedia

Komise v Rusku bude zkoumat, zda bolševická vražda cara Mikuláše II. nebyla židovským rituálem

Někteří Rusové za účasti pravoslavné církve přišli s nápadem, že zavraždění cara a jeho rodiny v roce 1918 bylo židovskou rituální vraždou. Odborníci to dávno považují za nesmysl, ale tato teorie stále žije.

Ruská federální vyšetřovací komise, která se zabývá vraždou cara Mikuláše II. a jeho rodiny v roce 1918 nyní, jak koncem roku napsal server Meduza.io, bude zkoumat teorii, že se jednalo o takzvanou rituální vraždu. Za pojmem rituální vražda se skrývá spekulace, že carská rodina byla zavražděna v důsledku židovského spiknutí. O tom se hovořilo bezprostředně po události a tato teorie byla populární mezi ruskými emigranty po bolševické revoluci.

Téma rituální vraždy se objevilo při vyšetřování už dvakrát, a to uprostřed 90. let a potom po roce 2000, ale závěry nic takového nepotvrdily. Ruská pravoslavná církev však odmítla uznat tyto výsledky s tím, že její představitelé nemohli klást otázky forenzním expertům. Proto se k rituální vraždě vyšetřovací komise v roce 2015 vrátila a tentokrát za spoluúčasti církve, která tlačí na to, aby se údajnou rituální vraždou vláda zabývala.

Vražda řízená Moskvou

Vyšetřovatelka Marina Molodcová říká, že její instituce přizve psychologicko-historické forenzní experty, ale neobjasnila, co tím myslí. Prohlásila to na konferenci věnované nové expertize a důkazům ohledně carovy vraždy, jíž se účastnil také patriarcha Kirill a delegace Ruské pravoslavné církve. Na konci konference biskup Tichon Ševkunov, který má blízko k Vladimiru Putinovi a údajně je jeho zpovědníkem, řekl: „Zabýváme se teorií rituální vraždy s největší vážností, nadto značná část církevní komise nemá pochybnosti, že je to přesně to, co se stalo.“

Následujícího dne ale Ševkunov své vyjádření zmírnil a řekl také to, že i poté, co se zřekl trůnu, zůstal panovník symbolickou posvátnou figurou. „Vražda cara a jeho rodiny, která znamenala konec dynastie Romanovců, tak nenáviděné novými autoritami, byla zvláštním aktem, jenž má pro mnoho lidí dnes rituální symbolický význam.“

Dne 17. července 1918 byl Mikuláš II., šest členů jeho rodiny a čtyři služebníci zastřeleni v Jekatěrinburgu. Historici se domnívají, že příkaz k vraždě byl formálně vydán regionální radou pracujících, rolníků a vojáků, ale že všechno bylo řízeno z Moskvy.

Celosvětové židovské spiknutí?

Představa, že nějaká osoba je zabita během náboženského nebo okultního rituálu, se datuje od starověkých společností a je založena na domněnce, že krev má nadpřirozené vlastnosti. Když se hovoří o rituálním zabití cara a jeho rodiny, má ten pojem jasné antisemitské podtóny. Stoupenci této teorie se domnívají, že bolševici, kteří spáchali vraždu, současně vykonali jakýsi druh židovského krvavého rituálu a že šlo o součást domnělého celosvětového židovského spiknutí.

Představy o rituálních vraždách prováděných Židy byly velmi rozšířené ve středověké Evropě. V Německu se tehdy šířila pověst, že Židé před Velikonocemi zabíjejí křesťanské děti a jejich krev přidávají do macesů. Do Ruska tyto domněnky dorazily už na konci 17. století.

Na prohlášení vyšetřovací komise zareagoval předseda Ruské federace židovských obcí Alexandr Boroda, který řekl, že judaismus jako jedno z prvních náboženství zrušil lidské oběti, a to už dávno na svém počátku. Judaismus postrádá jakékoli pojetí rituálního zabíjení lidí a obviňovat z toho Židy je jedno z historicky nejstarších antisemitských obvinění.

Vědci proti pravoslavné církvi

Nejde ale jen o představitele židovské komunity, celá záležitost připadá nesmyslná i odborníkům. Vladimir Solovjov v 90. letech ve své zprávě o zavraždění Romanovců odmítl verzi rituální vraždy jako zcela senzacechtivou a nechutnou.

V interview pro televizní stanici Dožď zase profesor historie Sergej Mironěnko, jenž se účastnil v 90. letech vyšetřování, řekl, že je nemožné se vědecky nebo morálně zabývat otázkou rituální vraždy Romanovců. Podle něj bylo už dávno prokázáno, že Židé nikdy nepáchali rituální vraždy, a diví se, proč by se to mělo znova vyšetřovat. Podle něj současné vyšetřování v zásadě potvrzuje všechna předchozí zjištění. Pro server Meduza.io odmítl o záležitosti mluvit a řekl, že rituální vražda je takový nesmysl, že je pobuřující o tom jenom hovořit.

Celou věc poněkud bizarně dokresluje třeba dotaz, který vznesly jakési vlastenecké kruhy. Ty věří tomu, že hlavy cara a jeho příbuzných byly odděleny, naloženy do lahví s alkoholem a odvezeny. Tvrdí, že z domu, kde k vraždě došlo, zmizely všechny zásoby alkoholu, a ptají se, jak jinak by se to dalo vysvětlit.



V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehledu. Na webu Reflexu najdete také základní informace o volbách. O tom, kdo má šanci na postup do druhého kola, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění.