nahoru

Revoluce v jídle: Izraelská firma chce do tří let vyrábět kuřecí maso v laboratoři

Daniel Baret7. ledna 2018 • 12:50
 Ido Savir, spoluzakladatel a šéf firmy SuperMeat, která pěstuje kuřecí maso v laboratoři.
Ido Savir, spoluzakladatel a šéf firmy SuperMeat, která pěstuje kuřecí maso v laboratoři.
• foto: 
SuperMeat

Izraelský potravinářský start-up SuperMeat získal další tři miliony dolarů na výzkum kuřecího masa, které bude růst v laboratoři. Na trhu by se toto maso mělo objevit do tří let a ceny mají být srovnatelné s dnes prodávaným kuřecím.

Společnost SuperMeat se zaměřuje na pěstování masa v laboratoři, čehož dosahuje úpravou a růstem kuřecích buněk, které bere ze živé drůbeže. Tento proces tak nahrazuje obvyklý cyklus chování zvířat, jejich porážku a zpracování. Informoval o tom web Calcalist Tech.

Dalším důvodem proč pěstovat maso v laboratoři jsou ekologie a bezpečnost potravin. V laboratoři se maso nenakazí a jeho produkce spotřebuje o 99 procent méně půdy, o 98 procent méně vody a sníží produkci skleníkových plynů až o 96 procent.

Měli jste na Nový rok čočku? Dobře jste udělali
Darina Křivánková 5. ledna 2018 • 21:50

Měli jste na Nový rok čočku? Dobře jste udělali

Izraelská firma SuperMeat ale není ve svém oboru první. Několik pokusů vypěstovat umělé maso v laboratoři už sice proběhlo, ale i když bylo pěstování úspěšné, tak nakonec pokusy selhaly. Nikdy totiž nedošlo při výrobě k dosažení ceny, aby byla konkurenceschopná vůči klasickému masu.

Podle odhadů OSN přitom do roku 2050 stoupne celosvětová spotřeba masa až na dvojnásobek.

JXD: Andreji, vrať mi pětikorunu za Čapí hnízdo!
Jiří X. Doležal 4. ledna 2018 • 21:01

JXD: Andreji, vrať mi pětikorunu za Čapí hnízdo!

Sobrino de Botín: Nejstarší restaurace světa
redakce LaZ 7. prosince 2017 • 12:34

Sobrino de Botín: Nejstarší restaurace světa

Daniel Baret


Klíčová slova: Izrael, maso, výroba, laboratoř, jídlo, zprávy



Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,780
22,790
28,650
Nejčtenější komentáře
Články odjinud
Nejčtenější