nahoru

Měli jste na Nový rok čočku? Dobře jste udělali

Darina Křivánková6. ledna 2018 • 09:00
Čočku vařte pomalu, nespěchejte. Namáčet není třeba.
Čočku vařte pomalu, nespěchejte. Namáčet není třeba.
• foto: 
Profimedia.cz

Je to hezká tradice: na Nový rok se podává čočka, kdo si ji dá, budou se mu množit peníze. Anebo taky ne… Tradice bývají bez záruky úspěchu. Každopádně kdo si dá čočku na Nový rok a pak třeba taky jednou týdně po celý rok, neudělá chybu. Nevím, jak to bude s penězi, ale jeho tělo mu poděkuje.

Čočku jíme už hezky dlouho. Turečtí archeologové objevili její semena stará 4000 let. Zaseli je do půdy a čočka z doby bronzové vzklíčila. Kromě toho, že jsou tyto prastaré odrůdy vděčným předmětem zkoumání, je to unikátní pocit: moci ochutnat něco autentického, co jedli lidé kdysi dávno. Čočku seli už neolitičtí zemědělci na Blízkém východě. Čočka toho totiž v jídelníčku zastala hodně – zasytila, dodala tělu energii, spoustu vlákniny a dostatek bílkovin a také železa, manganu a vitamínu B 6. Je to velmi komplexní surovina, o tom žádná.

Čočka: Biblická hrdinka

Důkaz najdeme i v bibli, konkrétně ve Starém zákoně. Čočka sehrála podstatnou roli ve sporech bratrů Ezaua a Jákoba. Tato dvojčata, jež se narodila Izákovi a Rebece, měla komplikovaný osud. Prvorozený zarostlý Ezau měl být ten, z jehož linie jednou vzejde spasitel. Svého prvorozenectví se ovšem celkem ochotně vzdal. A hádejte, za co ho vyměnil? Za misku čočky. To se takhle jednou vracel vyhládlý z lovu a přistihl Jákoba, jak vaří čočku… Jákob se hned chopil příležitosti a začal kšeftovat. V bibli se na tomto příběhu demonstruje rozpor mezi duchovní a materiální hodnotou. Nakonec dobře, že historicky podstatnější role připadla chytřejšímu Jákobovi. Otázkou je, jak by to dopadlo, kdyby vařil něco jiného než čočku.

Za kávou do Guatemaly. Jaká je cesta kávového zrnka od jeho zasazení do země až po…

Pravděpodobně to byla čočka červená, vzhledem k tomu, že se v bibli zmiňuje „červený pokrm“. Nicméně druhů je na padesát. Čočka pochází z Přední Asie, v obsahu bílkovin ji z rostlin předběhnou jen sójové boby a konopí. Právě díky tomu na ní stojí jídelníček řady asijských zemí, hlavně Indie, mezi jejímiž obyvateli je mnoho vegetariánů. Druhy čočky se od sebe liší nejen velikostí semen a barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá, ale i délkou tepelné úpravy a tím, do jakého pokrmu se hodí.

Nejvíc čočky se kupodivu vypěstuje v Kanadě, pak logicky v Indii a Nepálu. Vedle klasické hnědé, kterou si pamatujeme už ze školní jídelny, se u nás hodně ujala čočka červená, hlavně díky tomu, že je hned hotová. Pokud chcete něco delikátnějšího, sáhněte po čočce z francouzského Puy, jíž se přezdívá kaviár chudých. Na její chuti se podepisuje sopečná půda kraje Auvergne, drobná zrna jsou příjemně pikantní. Charakter má i zelená čočka z francouzského Berry, ta chutná po kaštanech. Nejlepší hnědá čočka prý v Evropě roste v italské Umbrii. V jižních oblastech Asie se pěstuje černá čočka Beluga, která disponuje výrazně zemitou chutí, doma tu jsou i různé odrůdy žluté a červené čočky, jež se hojně po­užívají v indické ­kuchyni.

Tučňák, ouško i dezert v kosti. Z tohodle menu poznáte pravou řezničinu
Darina Křivánková 3. listopadu 2017 • 15:27

Tučňák, ouško i dezert v kosti. Z tohodle menu poznáte pravou řezničinu

Ať už se pustíte do pikantního indického dhálu, nebo klasické české čočky na kyselo, nezapomeňte ji přebrat, ať si nevylomíte zub o kamínek. Když budete čočku vařit s bylinami, zejména tymiánem, nebude vás pak nadýmat. A vařte ji pomalu, nespěchejte. Namáčet není třeba, jen upravte dobu varu podle druhu čočky. Každopádně si čočku dopřejte častěji než jen na Nový rok. Zaslouží si to. A vy taky.


Recept: Čočka na kyselo

Tahle klasika se dá udělat opravdu dobře a poctivě. Jen proto, že je to jednoduché a nenákladné jídlo, si nezaslouží méně péče.

Asi hrnek čočky propláchněte v cedníku studenou vodou. Dejte do hrnce, zalijte třemi hrnky studené vody, zakryjte poklicí a zvolna přiveďte k varu. Povařte dvě minuty, poté čočku sceďte, znovu zalijte třemi hrnky studené vody, osolte špetkou soli, přidejte bobkový list, čerstvý tymián, saturejku nebo majoránku, zakryjte poklicí a znovu zvolna přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte 45–50 minut. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěňte na lžíci sádla, zasypte asi 10 g hladké mouky a ještě dvě až tři minuty provařte.

Do cibulové jíšky přidejte hrnek vody z čočky a důkladně promíchejte metličkou, osolte a vařte za občasného míchání tak 15 minut. Dochuťte dvěma až třemi lžícemi vinného octa, chuť můžete ještě doladit cukrem. Scezenou čočku promíchejte s cibulovou omáčkou a krátce prohřejte. Podávejte se smaženou cibulkou, vejcem, uzeným, párkem, kyselou okurkou… Jak to máte rádi.

Magický dort: Jak vznikají cukrářská díla s velkou duší
Darina Křivánková 13. října 2017 • 16:08

Magický dort: Jak vznikají cukrářská díla s velkou duší

Dvojí metr na potraviny je nespravedlivý. Češi neví, jak chutná kvalita, říká expertka …



Klíčová slova: jídlo, Nový rok, čočka, luštěniny



Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,970
22,750
29,150
Nejčtenější komentáře
INFO.CZ
E15
Nejčtenější