Michail Saakašvili při svém druhém zadržení v Kyjevě

Michail Saakašvili při svém druhém zadržení v Kyjevě Zdroj: Reuters

Gruzínský exprezident Saakašvili byl zadržen tajnou policií

Ukrajinská rozvědka zadržela Michaila Saakašviliho poté, co podněcoval k demonstraci, která měla mít protivládní charakter. Informace se nejprve objevila na Saakašviliho facebookovém účtu, kde je politik velmi aktivní. Informaci následně potvrdily světové agentury.

Ukrajinská tajná služba politika odvezla do cely v hlavním ukrajinském městě Kyjevě, kde jej prozatím drží. Jedná se již o druhé zatčení Saakašviliho v několika posledních dnech. Poprvé se mu však za pomoci stoupenců podařilo utéci, nyní již takové štěstí neměl. Podle posledních informací Saakašvili v cele drží hladovku.

Saakašvili se začal na Ukrajině politicky angažovat v roce 2015, kdy se do země dostal ze svého rodiště, Gruzie, kde mu hrozilo trestní stíhání za zneužití úřední moci, jež mu byla svěřena coby prezidentovi. Petro Porošenko Saakašvilimu udělil ukrajinské občanství a svěřil mu významný post – Saakašvili se stal guvernérem Oděské oblasti. Jejich vztahy se ale zhoršovaly – Saakašvilimu bylo občanství odebráno a s Porošenkem se začali vzájemně obviňovat z korupce a prospěchářství.