Libanonská zpěvačka Hiba Tawaji

Libanonská zpěvačka Hiba Tawaji Zdroj: youtube

Historický moment v Saúdské Arábii: První sólo koncert ženy, na němž divačky odvážně sundaly pokrývky hlavy

Tisíce mladých žen tleskalo ve středu v Rijádu, hlavním městě Saúdské Arábie, ve stoje na prvním veřejném koncertě, kde zpívala žena. Některé si dokonce podle vzoru libanonské zpěvačky Hiby Tawaji sundaly pokrývky hlavy, které jsou povinné na veřejnosti v této islámské zemi nosit. Další se bavily a tančily v atmosféře, která byla velmi podobná koncertům, jaké známe ze Západu.

„Toto je moment velké hrdosti pro Saúdskou Arábii. Všechny ženy by měly vyjádřit svou podporu první zpěvačce, která u nás veřejně vystoupila na samostatném koncertě,“ uvedl libanonskou zpěvačku Hibu Tawaji moderátor akce. 

Středeční koncert je podle médií dalším příkladem vážně míněné změny v zatím mimořádně ortodoxní Saúdské Arábii, za kterou stojí korunní princ Mohammed bin Salmán (31). Mladý princ chce zemi reformovat jak společensky, tak ekonomicky. Nedávno bylo oznámeno, že ženy budou moci od nového roku řídit auta. To bylo v Saúdské Arábii zatím zakázáno jako v jediné zemi na světě.

Veřejné koncerty jako takové se v Saúdské Arábii až do nedávné doby také vůbec nekonaly. V poslední době se situace uvolnila a diváci zde měli možnost navštívit koncerty mužských a smíšených kapel a nyní i historicky první koncert zpěvačky. Libanonská zpěvačka Hiba Tawaji vystupuje i v islámských zemích bez šátku na hlavě, podívejte se na video: