Britská premiérka Theresa Mayová.

Britská premiérka Theresa Mayová. Zdroj: Reuters

Britská policie odhalila plán islamistů na atentát proti premiérce Mayové

Britská policie zmařila plán islamistů na atentát proti premiérce Therese Mayové. Oznámila to televize Skynews. Vyšetřování prý skončilo minulý týden zatčením dvou mužů, kteří byli v úterý obviněni z přípravy teroristického útoku.

Sebevražedný atentátník měl podle informací Skynews před sídlem britských premiérů na Downing Street odpálit improvizovanou nálož. Vzniklého chaosu pak měli teroristé využít k vražednému útoku na Mayovou.

Na vyšetřování teroristického plánu, které trvalo několik týdnů, se podílela policie, Scotland Yard a agenti tajné služby MI5, uvedla britská televize. Zadrženi byli dvacetiletý Zakariyah Rahman z Londýna a o rok starší Mohammed Aqib Imran z Birminghamu. Před soudem ve Westminsteru by měli stanout dnes.

Plán na atentát byl údajně jedním z devíti teroristických činů, o jejchž odvrácení v úterý informoval na schůzi vlády ředitel MI5 Andrew Parker. Už dříve uvedl, že ohrožení islamistickým terorismem je vyšší než kdy v minulosti. Hovořil dokonce o "dramatickém nárůstu ohrožení".

MI5 podle něj v současnosti vyšetřuje 500 případů spojených s terorismem, do kterých je zapleteno 3000 lidí. Spojené království se letos stalo terčem pěti dokonaných atentátů.