Metro v New Yorku

Metro v New Yorku Zdroj: ČTK

Další zákaz oslovení „dámy a pánové“ v MHD. Po Londýnu se přidává New York

Před časem vzbudil londýnský dopravní podnik pozornost kontroverzní změnou způsobu oslovení cestujících při hlášení. Namísto letitého „dámy a pánové“ začal používat genderově korektnější „dobré ráno všem“. Nyní se k Londýnu přidávají na druhé straně Atlantiku – v New Yorku. A i tam budí novinka rozporuplné reakce.

Newyorský dopravní podnik MTA (Metropolitan Transportation Authority) na rozdíl od Londýna nepředstavil jedno konkrétní oslovení, bude jich používat vícero. U všech bude každopádně kladen důraz na genderovou neutralitu, mělo by tak jít o označení jako „pasažéři“, „cestující“ nebo „všichni“, jak informují americká média.

Změna oslovení ale nemá být jedinou novinkou v hlášení. Cestující se mohou těšit na postupné vyřazování předem nahraných ohlášek a důvody zpoždění metra a autobusů se budou dozvídat aktuálně v reálném čase. „Měníme od základu způsob komunikace s cestujícími, abychom jim přinášeli lepší a jasnější informace,“ říká mluvčí MTA Jon Weinstein.

Reakce cestujících na opatření se zatím různí. „Myslím, že by měli peníze používat radši na něco jiného. Třeba na opravu tratí nebo na zlepšení vzduchu,“ řekla serveru cbslocal.com Newyorčanka Natasha Norville. Mezi dalšími cestujícími, které web oslovil ve videu, se ale objevují i kladné pohledy.

Vedle hlášení o dopravních mimořádnostech budou nově řidiči připomínat speciální události, jako volby či státní svátky. Motivem pro celou akci je podle MTA přání, aby byli řidiči hromadné dopravy pro cestující empatičtější a lidštější.

V Londýně genderově korektní hlášení zavedli už letos v létě, a to dokonce za podpory starosty Khana. V případě pražského metra o ničem podobném diskuze ani nezačala – oslovení „vážení cestující“ se zde používá už od sedmdesátých let.