Katalánci v ulicích Barcelony mají jasno: Běda vám, Španělé, jestli prohrajeme!

Katalánci v ulicích Barcelony mají jasno: Běda vám, Španělé, jestli prohrajeme! Zdroj: Profimedia.cz

Krvavé Katalánsko: Referendum narazilo na odpor, úřady hlásí stovky raněných

Násilné potyčky Katalánců s policisty a napjatá atmosféra dnes provázely pokus katalánské vlády o uspořádání referenda o nezávislosti regionu na Španělsku. Regionální vláda hlásí 337 zraněných, v několika případech vážně. Hlasování, které zakázal španělský ústavní soud, bránili policisté blokováním volebních místností i zabavováním hlasovacích uren a lístků. Mnoho Katalánců přesto svůj hlas odevzdalo.

Policie podle svědků či záběrů zveřejněných na internetu použila proti lidem především v Barceloně gumové projektily a obušky a několik osob zadržela. Na sociálních sítích Katalánci umístili množství fotografií a videí ukazujících lidi zakrvácené po střetu s policisty. K vidění byly i dramatické záběry, na kterých policisté rozbíjejí dveře volebních místností, ve kterých pak násilím členům volebních komisí odebírají voličské seznamy a urny s hlasovacími lístky. 

Katalánský premiér Carles Puigdemont označil postup policie za "neoprávněný, nepřiměřený a bezohledný". Stejně jako mnoho dalších Katalánců, ani Puigdemont dnes kvůli policejnímu zákroku nemohl vhodil hlasovací lístek ve "své" volební místnosti ve škole v obci Sant Julia de Ramis, ale učinil tak v nedaleké vesnici. Počínání policie podle něj poskytlo světu "úděsný obraz Španělska". Španělská vláda tvrdí, že prvotním úkolem policistů bylo zabavovat volební materiály, nikoli útočit na lidi. "Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli," řekl zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo. Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zakročila profesionálně, pevně a přiměřeně.

Zájem o účast v referendu je přes odpor centrálních úřadů na některých místech značný. Například ve městě Terrassa stály podle fotografií zveřejněných na twitteru před místní školou dlouhé fronty voličů. Podle mluvčího katalánské vlády Jordiho Turulla se hlasuje ve 73 procentech k tomu určených míst. Španělským bezpečnostním složkám se však částečně podařilo vyřadit z provozu systémy sčítání hlasů a odpojit mnohá hlasovací místa od internetu. Některé z 2315 škol určených ke konání referenda obsadily celé rodiny a také dobrovolníci, aby policii zabránili v naplnění soudního rozhodnutí. Více než polovinu volebních místností však policie znepřístupnila už v sobotu. Zásahy španělské policie proti voličům dnes ve vysílání České televize kritizovali čeští europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Kateřina Konečná (KSČM) a Stanislav Polčák (STAN, zvolen za TOP 09). "Španělská vláda se střílí do vlastní nohy," řekl Svoboda. Podle něj se ukazuje, že problémy s demokracií nejsou jen v Maďarsku nebo v Polsku.

Události v Katalánsku odsoudil i bývalý prezident Václav Klaus, který považuje za nepřijatelné, "aby kterákoliv vláda zneužívala ozbrojené síly, násilí a represe k potlačení těch, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor". Klaus to uvedl ve společném tiskovém prohlášení se svými spolupracovníky a vyzval Evropskou komisi, aby násilnosti odsoudila. Nepokoje v ulicích katalánských měst zasáhly i do světa sportu. Odložen byl například dnešní zápas španělské fotbalové ligy mezi Barcelonou a Las Palmas a katalánská fotbalová i basketbalová federace odložily všechny zápasy svých soutěží, které se měly hrát dnes odpoledne.