Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Tatrách zemřel český turista, již druhý za poslední týden

Český horolezec v pátek nepřežil pád ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Informovala o tom slovenská horská služba (HZS). V krátké době jde o druhého Čecha, který zemřel v nejvyšším pohoří Slovenska.

Třiačtyřicetiletý horolezec, který neměl podle HZS kompletní výstroj, padal asi 30 metrů pravděpodobně po uvolnění kamenů. Po pádu zůstal ležet v bezvědomí. K neštěstí došlo nad Ledovým plesem ve Zlomiskové dolině.

Do akce byl nasazen také záchranářský vrtulník, kterému se ale kvůli oblačnosti a chybějícím údajům o přesném místě neštěstí podařilo až na druhý pokus dopravit záchranáře do blízkosti horolezce. V té době byl muž mrtvý. Ze stěny byl následně vyproštěn i spolulezec českého horolezce. 

V pátek horští záchranáři pomáhali ve Vysokých Tatrách také dalšímu českému turistovi, který neutrpěl zranění, ale ve vysokohorském terénu pod horou Široká veža nedokázal sám sestoupit na turistickou stezku. V pondělí záchranáři našli v Tatrách tělo devětadvacetiletého českého turisty, který byl několik dnů nezvěstný. Vydal na túru krátce předtím, než se zhoršilo počasí a napadl sníh.