Útočníci z Liverpoolu: Faruq Patel, Amin Mohmed a Mohammed Patel

Útočníci z Liverpoolu: Faruq Patel, Amin Mohmed a Mohammed Patel Zdroj: Archív

Přistěhovalec hrdina: Muž íránského původu v Británii zabránil útokům muslimského gangu

Britský deník The Independent před několika dny na svém webu informoval o případu íránského přistěhovalce Edrise Nosratiho, který byl svědkem toho, jak skupinka mladých muslimů v britském městě Liverpool napadala křesťany a bělochy. Nosrati nelenil a zalarmoval britskou policii, která proti útočícím mladíkům zasáhla. Britská média Nosratiho označila za muslimského hrdinu.

V rozhovoru pro deník The Independent Nosrati popisuje, jak byl v noci cestou domů svědkem útoku mladíků na bílého muže, a proto šel k mladým muslimům jim v tom zabránit. Když na mladíky promluvil, tak se ho jeden z nich zeptal, jestli je muslim. On odpověděl, že přece na tom nezáleží, ale mladík trval na odpovědi, a tak mu Nosrati řekl, že muslim je. Mladík mu nedůvěřoval a požádal ho, aby řekl něco muslimského, a tak mu Nosrati řekl islámské vyznání víry (tzv. šahádu). Zároveň si uvědomil, že před nedávnem Islámský stát vyzval své příznivce v Evropě k útokům na Evropany, a tak dostal obavu, že oni útočící mladíci jsou sympatizanti Islámského státu.

Jak dodává Nosrati, mladíci se ptali lidí, jestli jsou muslimové, nebo křesťané, a kdo odpověděl, že je křesťan, stal se okamžitě terčem jejich agresivity. Nosrati byl z toho šokován, neboť doposud nic takového v Anglii neviděl, píše The Independent.

Podle Nosratiho si útočící mladí muslimové své útoky natáčeli na telefon, a když přijela jím přivolaná policie, tak se pokusili uprchnout. Když se útočníkům uprchnout nepodařilo, tak se pokusili smazat z mobilního telefonu záznamy útoku, ale toho si všiml Nosrati, a tak se vrhl k jednomu z útočníků a bránil mu ve smazání záznamu jejich útoku, popisuje regionální zpravodajský web liverpoolecho.co.uk.

Útočníci byli později identifikováni jako Amin Mohmed, Faruq Patel a Mohammed Patel. Britský soudce při vynášení rozsudku zdůraznil, že útočníci napadali lidi záměrně kvůli tomu, že byli nemuslimové a běloši.

Útočníci se před soudem snažili omluvit své chování tím, že byli opilí a sami se předtím stali terči rasistických útoků. „Jakékoli útoky zaměřené na lidi z důvodu rasy, zdravotního postižení, náboženství, sexuální orientace nebo pohlavní identity nebudou tolerovány,“ řekl podle The Independent představitel místní policie Mark Drew.

Nosrati řekl médiím, že má radost z dopadení pachatelů a že „nezáleží na tom, jestli jste muslim, žid, křesťan, nebo cokoli jiného – hrozní lidé jsou prostě hrozní lidé“. Nosrati se za svůj čin dočkal ocenění a poděkování od obyvatel Liverpoolu, kteří mu přišli poděkovat a podpořit ho do jeho firmy, ale objevilo se i několik výhrůžek ze strany jeho muslimských souvěrců.