Pilar Abelová a slavný malíř Salvador Dalí. Je to její otec?

Pilar Abelová a slavný malíř Salvador Dalí. Je to její otec? Zdroj: Twitter

Legendární malíř Salvador Dalí bude ve čtvrtek exhumován kvůli testu otcovství. Jde o 300 milionů euro

Pozůstatky jednoho z nejznámějších a také nejextravagantnějších malířů 20. století, Katalánce Salvadora Dalího, mají být podle rozhodnutí španělského soudu exhumovány ve  čtvrtek 20. července dopoledne. Stane se tak kvůli testu otcovství. Jedenašedesátiletá Maria Pilar Abelová Martinez totiž tvrdí, že je jeho dcera. Pokud by se to potvrdilo, získala by dědictví v hodnotě zhruba 300 milionů euro.

Abelová, která se živí jako vykladačka tarotových karet, začala v roce 2015 tvrdit, že je dcerou slavného malíře. Prý ji to už v jejím dětství říkala babička a její matka ji to měla potvrdit později. Proč se o dědictví ale hlásí až v posledních letech, není známo. K soudu však podala žádost na určení otcovství.

Pilar Abelová tvrdí, že Dalí měl vztah s její matkou někdy v polovině 50. let, kdy žil ve vesnici Portlligat. Tehdy byla malířovou manželkou Ruska Gala, předtím múza mnoha známých umělců. Abelové matka pracovala v Dalího domě jako služebná a podle právníka navrhovatelky jeho vztah s touto ženou notářsky potvrdili někteří ještě žijící lidi z vesnice Portlligat. Ovšem u Dalího se dlouho také spekulovalo, že je homosexuál a jeho vztahy se ženami prý byly jen „na oko“.

Vzhledem k tomu, že v případě Dalího neexistují kromě jeho těla žádné biologické pozůstatky ani osobní věci vhodné k testu otcovství, soud nařídil exhumaci pozůstatků malíře. Vzorky Abelové pro test DNA již odebral.

Nadace slavného malíře ale považuje celou věc za pofiderní a nedůstojnou a proto podala odvolání proti exhumaci. Soudce ale na ní zatím trvá.

Dalí zemřel v roce 1989 ve věku 84 let bez dědice. Pohřben je ve svém muzeu ve městě Figueres, které se nachází v severovýchodním cípu Španělska v provincii Girona.

Salvador Dalí byl také spisovatelem, básníkem, vynálezcem, návrhářem šperků, scénickým výtvarníkem a architektem. Vysoce ceněné jsou ale především jeho obrazy, které v současnosti patří ke skvostům mnoha světových galerií. Část tvorby po jeho smrti připadla španělskému státu a její hodnota se odhaduje zhruba na 300 milionů euro. V případě, že by testy potvrdily, že Abelová je dcerou malíře, tento majetek získá ona.