Hrošice Berta.

Hrošice Berta. Zdroj: Twitter

Zemřel nejstarší hroch na světě. Bylo mu 65 let

Bertha, hroch, který ze zdokumentovaných hrochů žijících v zajetí má ve svém pomyslném rodném listě datum narození v roce 1952, zemřel v zoologické zahradě na Filipínách. Bertha prožila v zahradě téměř celý svůj život – přivezli ji sem, když jí bylo 7 let.

Věk Berthy však zoologická zahrada nemůže zcela přesně ověřit, protože písemný záznam o jejím převzetí, kde je obyčejně také přesný věk zvířete, se zatím nenašel. Nejčastější věk dožití hrochů žijících v zajetí se pohybuje mezi 40 a 50 lety. Pro její vysoký věk svědčí také fakt, že zoo může potvrdit, ve kterém roce zvíře do zahrady přijímala. V roce 1959 již nebyla hroší mládě, což potvrzují Berthiny snímky z počátku jejího působení v zoologické zahradě. I kdyby se její věk tedy lišil, bude to maximálně o 5 let.

Hrošice zemřela již v pátek, zoologická zahrada o tom však informovala až dnes. Podle zprávy agentury AFP zvíře zemřelo na selhání orgánů. Příčinu zjistili zvěrolékaři během pitvy, kterou u zvířete ihned provedli.

Manilská zoo čelila v posledních letech kritice ochránců zvířat – stala se centrem pozornosti zejména díky petici, kterou nezisková organizace PETA vytvořila. Ta volala po tom, aby se ze zoologické zahrady stala chráněná rezervace, kde by měla zvířata volnější výběh do přírody.

Nejstarším obyvatelem zoo se tak po zesnulé Bertě stal slon asijský, jehož věk potvrzený je – je mu 43 let. A stejně jako u Berthy jde o samici, je to totiž slonice a jmenuje se Mali.