Princezna Leia. Carrie Fisherová ve své nejslavnější roli.

Princezna Leia. Carrie Fisherová ve své nejslavnější roli. Zdroj: Profimedia.cz

Carrie Fisherovou alias princeznu Leiu zabil syndrom spánkové apnoe, zjistili lékaři

Hollywoodskou herečku, která zemřela loni v prosinci, zabila podle lékařské zprávy spánková apnoe spolu s „dalšími faktory“.

Syndrom spánkové apnoe je v podstatě spánkové onemocnění, které není nijak neobvyklé. Jeho hlavní riziko spočívá v zástavě dechu během spánku. Průvodním jevem této nemoci je mimo jiné nepravidelný dech, arytmie a někdy také chrápání. Wikipedie dokonce uvádí, že se nemocným spánkovou apnoe nezdají sny. Nejčastějším typem spánkové apnoe (jsou celkem tři) je tzv. obstrukčí apnoe, kterou trpěla i Carrie Fisherová. Při ní dochází k podtlaku a zužování hltanu, přičemž svaly nemocných nejsou schopny se dostatečně napnout a nemocný se tak přidusí.

Koroner z Los Angeles ve své zprávě však uvedl, že zcela přesnou příčinu smrti zjistit nelze. Roli hrály také „další faktory“, neví se ale přesně jaké. Dcera Carrie Fisherové již vícekrát uvedla, že za smrt její matky možná mohou její psychické problémy v kombinaci s drogami, které prý užívala.

Carrie Fisherovou znal snad celý svět díky její roli v sáze Hvězdných válek, kde představovala roli princezny Lei po boku svého kolegy Harrisona Forda. Herečka byla na cestě z Londýna do Los Angeles. Do kómatu upadla 23. prosince a zemřela o tři dny později. Den nato zemřela také matka herečky Debbie Reynoldsová, zřejmě ze šoku ze smrti své dcery. I ona byla proslulou herečkou a svou kariérou dceru inspirovala.