Budoucí premiér Irska Leo Varadkar.

Budoucí premiér Irska Leo Varadkar. Zdroj: Profimedia.cz

Irsko získá nového premiéra. Stane se jím syn indického imigranta a homosexuál

Osmatřicetiletý Leo Varadkar zvítězil ve vnitrostranických volbách vládnoucí strany Fine Gael poté, co její dlouholetý předseda Enda Kenny oznámil minulý měsíc rezignaci. Stane se tak nejmladším premiérem v historii země. Světová média se v rámci informování o jeho výhře soustředila převážně na původ jeho otce, který přišel do Británie jako lékař v 60. letech z indického Bombaje a na Varadkarovu homosexuální orientaci. Nadšení z projevu liberalizace irské společnosti však zastiňuje fakt, že nový premiér je například odpůrcem legalizace potratů.

Leo Varadkar porazil ve volbách Simona Coveneyho, který se profiloval jako kandidát konzervativnější. Podle vnitrostranických pravidel středopravicové Fine Gael se na volbě předsedy strany podílí 65 % poslanci zastupující stranu v parlamentu, 25 % členové strany a 10 % zástupci Fine Gael v lokálních exekutivách. Coveney získal většinovou podporu členů strany, Varadkar si však vítězství zajistil díky silné podpoře poslanců.

Kromě toho, že se Varadkar stane nejmladším premiérem v irských dějinách, stane se také prvním premiérem s minoritními kořeny. Jeho otec Ashok přicestoval do anglického města Slough jako lékař v 60. letech. Tady také potkal Varadkarovu matku, Irku Miriam.

Pozitivní reakce vzbudil v zahraničních médiích fakt, že se premiérem silně katolického Irska stane muž otevřeně se hlásící k homosexualitě. Irská republika legalizovala sňatek osob stejného pohlaví prostřednictvím referenda v květnu 2015. Ačkoliv jsou však irské kulturní vzorce pomalu přepisovány a bezproblémové působení homosexuálů ve vysoké politice je toho živým důkazem (ministryní mládeže je lesbička Katherine Zappone), země stále například čeká na legalizaci interupcí, jejichž je Varadkar odpůrcem.

Irská média se po zvolení Varadkara do čela Fine Gael soustředila spíše na jeho program. Mnohými kandidáty byl pro své výroky typu „chci být zastáncem těch, kteří vstávají brzy ráno“ označen za thatcheristu. Varadkarem vedená kampaň z nedávné doby, která byla namířena proti lidem zneužívajícím irský sociální systém, naznačuje, že jeho premiérství bude v ekonomické rovině silně pravicové.