Uprchlíci ve Vídni - ilustrační snímek.

Uprchlíci ve Vídni - ilustrační snímek. Zdroj: Bwag (CC BY-SA 4.0)

Sousední Rakousko chce kvůli migraci zachovat na svých hranicích rozšířené kontroly, EU je proti

Rakouští ministři zahraničí a obrany tento týden vyzvali Evropskou unii, aby jejich zemi dál umožnila pokračovat v rozšířených hraničních kontrolách. Chtějí proto změnit pravidla Schengenské zóny volného pohybu. Důvodem je pokračující migrace, i když ta je v posledních měsících daleko slabší, než například v roce 2015 a části minulého roku. Kvůli teroristickým útokům ale panují také obavy o bezpečnost a možné pronikání islámských radikálů do Evropy.  

Úředníci Evropské komise toto úterý uvedli, že rozšířené hraniční kontroly, které zavedly kvůli migraci a zvýšení bezpečnosti některé země Evropské unie, musí do listopadu letošního roku skončit. Podle Bruselu to tak vyžadují pravidla Schengenu, tedy volného pohybu osob v rámci zemí EU.

„Pokud Evropská komise nyní říká, že další rozšíření státních hraničních kontrol není možné po listopadu prodloužit z právních důvodů, pak musíme společně upravit zákon, abychom zajistili další kontroly,“ řekl ale po varování Bruselu pro agenturu APA rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil.

„Když nelegální migranti pořád pronikají přes naši hranici, neměli bychom se schovávat za byrokratické předpisy a EU by měla umožnit pokračování hraničních kontrol,“ dodal pro rádio Oe1 i rakouský ministr zahraničních věcí Sebastian Kurz.

Rozšířené hraniční kontroly uvnitř Schengenského prostoru zavedlo v roce 2015 Rakousko, Dánsko, Německo a Švédsko. Podstatně je zpřísnily země na vnějších hranicích EU, jako jsou Maďarsko, Bulharsko či Chorvatsko. Jinde pak vyrostly ploty, jako například na makedonsko-řecké hranici. Mimochodem zde slouží a pomáhá hranici hlídat i 40 českých policistů.

Jenže Brusel oznámil, že letošní květnové prodloužení výjimky pro rozšířené kontroly uvnitř Schengenu musí v listopadu skončit. Švédsko proto v úterý oficiálně uvedlo, že pozastavuje systematické kontroly na hranicích s Dánskem.

Migrační dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem loni i letos dramaticky zpomalila příliv migrantů. Pořád se jich ale každý měsíc desítky tisíc snaží překročit vnější hranice EU, v současnosti se tak o to pokouší nejvíce lidé v Itálii, když přijíždějí od severoafrických břehů na lodích.

Rakouský ministr obrany Doskozil informoval, že letos do Rakouska zatím vstoupilo 10 tisíc uprchlíků. Z nich 6600 požádalo o azyl. Rakousko má tedy s migrací reálný problém a proto chce rozšířené kontroly na hranicích udržet.

Českých turistů a návštěvníků Rakouska se ale ve skutečnosti kontroly moc netýkají, nejsou na hranicích žádným větším problémem. Kontroly slouží především jako prevence.