Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Rakousko zakáže online reklamy na prodej domácích mazlíčků. Prý jsou tím porušována jejich práva

Rakousko v nejbližší době zakáže internetové reklamy, které nabízejí prodej domácích zvířat, včetně populárních inzerátů na psy a kočky. Z mnoha webů budou muset být odstraněny tisíce reklam a výjimky budou uděleny pouze registrovaným chovatelům, útulkům a společnostem a spolkům pro ochranu zvířat. Aktivisté se totiž domnívají, že práva zvířat mají být na stejné úrovni, jako práva lidí.

Zejména prodej psů a koček je i v Rakousku na internetu velmi populární a na webech jsou v současnosti tisíce inzerátů. Kritici nového zákona tvrdí, že některá zvířata se pak možná nikdy nedostanou k možným zájemcům a to vlastně jejich „práva“ spíše poškodí.

Radikální ochránci zvířat si naopak myslí, že je potřeba normy a pravidla v tomto ohledu dále přitvrzovat. Odmítají jakoukoli reklamu na prodej zvířat a prosazují, že má být určen i minimální věk, kdy mohou být štěňata odloučena od svých matek. Podle vídeňské „zvířecí ombudsmanky“ Evy-Marie Persyové mají i tyto požadavky dobrou šanci, aby byly brzy prosazeny pomocí zákona.

Podle rakouské verze webu The Local se ovšem organizace bojujících za práva zvířat připravují na další bitvy. Hodlají změnit obojky pro policejní psy, říkají, že selata nesmí být kastrována bez anestetik a jejich terčem jsou i zvířata chována pro účely honů.