Izrael

Izrael Zdroj: Profimedia

Izrael si připomíná padlé vojáky 2. světové války. Vzpomíná i na oběti terorismu

Izrael si dnes připomněl padlé vojáky a oběti teroristických útoků. Svátek Jom hazikaron je jedním z nejsmutnějších dní v židovském kalendáři, během kterého rodiny obětí navštěvují hřbitovy a smuteční obřady. Izraelský prezident Reuven Rivlin u příležitosti svátku uvedl, že armáda musí být stale bdělá a připravená bránit svou zemi.

Izrael musí být "připraven zabránit nejen příští válce, ale všem válkám; musí použít každý nástroj, který je k dispozici", prohlásil Rivlin. "Víme, že za svou existenci, za svou svobodu musíme platit. Vy jste zaplatili svou krví," dodal Rivlin na adresu padlých. Ve 20:00 se po celém Izraeli rozezněly sirény a lidé se zastavili a mlčky minutu postáli se skloněnými hlavami ve vzpomínce na mrtvé, napsala agentura AP. Svátek Jom hazikaron začal dnes večer a potrvá do pondělí. Během svátku jsou zavřena zábavní místa, televize a rozhlas vysílá pořady věnované válkám a melancholickou hudbu.

 

Smuteční atmosféra skončí za rozbřesku v úterý, kdy naopak Izraelci vyjdou do ulic oslavit tancem, ohňostroji a pikniky Den nezávislosti. Izrael byl vyhlášen 14. května 1948, ale vzhledem k pohyblivému kalendáři připadá výročí každý rok na jiný den. Izrael od roku 1948 svedl s arabskými zeměmi šest válek a čelil dvěma palestinským povstáním, jakož i útokům palestinských radikálů. Vojenská služba je v zemi povinná a po desítkách let konfliktů mnozí Izraelci na vlastní kůži zakusili válečné hrůzy nebo přinejmenším znají někoho s těmito zkušenostmi, napsala agentura AP.