Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Porozumí lidé konečně řeči delfínů? Švédská firma testuje technologii, která by to měla umožnit

O tom, zda a jak se delfíni dorozumívají, existuje mnoho vědeckých studií a vzhledem k velké popularitě těchto kytovců je tento problém znám i široké veřejnosti. Někteří vědci dokonce tvrdí, že delfíni se dorozumívají podobným způsobem jako lidé. Nové světlo do staré otázky by teď mohla přinést technologie, kterou začali testovat ve Švédsku.

Společnost Gavagai AB bude na delfínech testovat nový software, který souvisí s umělou inteligencí. Společně s Královským technologickým institutem ve Stockholmu pak chtějí sestavit slovník, který by umožnil lidem porozumět „řeči“ populárních delfínů.

„Doufáme, že nakonec bude skutečně možné delfínům rozumět. V souvislosti s pokroky současné vědy to považuji za realistické,“ řekl agentuře Bloomberg generální ředitel firmy Gavagai Lars Hamberg. Výzkum bude probíhat po dobu čtyř let v delfináriu Kolmården v Norrköpingu v jižním Švédsku.

Lidé považují delfíny dlouhodobě za jedny z nejinteligentnějších zvířat vůbec. O těchto kytovcích proto kolují mnohé legendy už od starověku. Pro výzkum i praktické využití s nimi pracovala například také americká armáda. Schopnost učení, opakování a porozumění některým pojmům byla u delfínů prokázána v mnoha studiích. Tato zvířata jsou schopna rozvazovat uzly na rybářských sítích, útočit na smluvený signál či nahánět ryby ve formacích.