Počet tygrů se poprvé po sto letech zvýšil

Počet tygrů se poprvé po sto letech zvýšil Zdroj: AP, EPA, Reuters

Tygrů je ve volné přírodě jen několik tisíc
O tygrech a lidech
O tygrech a lidech
Počet tygrů ve volné přírodě se zvýšil, podle kritiků ale jen statisticky
4
Fotogalerie

Poprvé za více než 100 let roste ve volné přírodě počet tygrů, jenže na světě již žije jen kolem 4 tisíc

Tygr, největší kočkovitá šelma, je ve volné přírodě už dlouho mimořádně ohroženým druhem. Přesto Světový fond na ochranu přírody (WWF) tvrdí, že se možná blýská na lepší časy. Poprvé po více než 100 letech začal počet tygrů stoupat. Zda je optimismus oprávněný, se uvidí do několika let. Loni žilo podle dostupných údajů na celém světě volně jen 3890 tygrů.

Ochranáři své dobré zprávy opírají o to, že v roce 2010 čítala populace tygrů pouhých 3200 jedinců, loni to bylo sedm set kusů více a tento trend pokračuje. Roky, kdy se zdálo, že toto vzácné zvíře ve volné přírodě úplně vyhyne, jsou možná pryč.

Dnes žije tygr jen ve 14 zemích světa, ale i to jsou pouhé odhady. Ze Severní Koreje, Barmy či Kambodži totiž neexistují ověřitelná data a například v Laosu, Vietnamu a Číně zaznamenali jen několik zvířat. Největší tygří populaci má Indie, kde žije především v národních parcích více než 2200 jedinců.

Kromě Indie v současnosti důležité ochranářské projekty fungují i v Rusku a Číně, takže se předpokládá, že v příštích pěti letech by se mohla populace tygrů dokonce zdvojnásobit.

Vyhráno ale podle Světového fondu na ochranu přírody pořád není, protože přirozené prostředí tygrů se přes všechny snahy pořád zmenšuje a zmenšuje.