Telefon, který používal Adolf Hitler během 2. světové války.

Telefon, který používal Adolf Hitler během 2. světové války. Zdroj: Archív / Profimedia.cz

Hitlerův telefon byl vydražen za neuvěřitelných 6 milionů korun

Červený telefon s ciferníkem vyrobený ve 40. letech v Německu si na aukci koupil neznámý nadšenec za 6 076 000 korun. Telefon užíval během 2. světové války nacistický diktátor Adolf Hitler.

Telefon objevili sovětští vojáci v bunkru, kde Adolf Hitler spáchal spolu se svou manželkou Evou Braunovou sebevraždu. Sovětští vojáci jej odnesli a dali jej jako dar britskému důstojníkovi, siru Ralphu Raynerovi, jednomu z nejvýraznějších britských důstojníků, jehož kariéra sahá až k 1. světové válce.

Tehdy sloužil ještě jako řadový voják v Indii, později se v barvách britského impéria účastnil afgánských válek. Jeho jméno se dostalo do povědomí široké veřejnosti právě až v souvislosti s jeho vstupem do bunkru Adolfa Hitlera, kam vkročil sir Ralph jako jeden z mála.

Sir Ralph pak červený bakelitový telefon, na němž nechybí vyrytá svastika a také jméno Adolf Hitler, odvezl do Velké Británie. Hitler pomocí tohoto telefonu vydával rozkazy svým důstojníkům, má se tedy za to, že tento červený bakelitový telefon byl jakýmsi nacistickým „nástrojem zkázy“, jak uvedla sama aukční síň, která jej prodala.

Alexandrova aukční síň v Londýně prodávala spolu s telefonem také porcelánovou sošku německého ovčáka, která se rovněž nacházela v Hitlerově vlastnictví. Figurku psa si koupil podle informací, které zveřejnila britská BBC, jiný kupec. Zaplatil za ni téměř tři čtvrtě milionu korun.