Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam.

Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam. Zdroj: ČTK

V Malajsii údajně zavraždili nevlastního bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl v pondělí zavražděn v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom dnes informovala agentura Jonhap a další jihokorejská média.

Zatímco Jonhap bez bližších podrobností pouze napsala, že Kim Čong-nam byl zabit v pondělí ráno, kabelová televizní síť TV Čosun uvedla, že ho na kualalumpurském letišti otrávily dvě ženy. Dodala, že podle více zdrojů z jihokorejské vlády jde zřejmě o dvě severokorejské agentky, které jsou nyní na útěku.

Malajsijská policie agentuře Reuters jen sdělila, že při převozu z letiště v Kuala Lumpuru do nemocnice zemřel nejmenovaný Severokorejec. Uvedla přitom, že totožnost zemřelého zatím nebyla potvrzena.

Čtyřicátník Kim Čong-nam byl starší nevlastní bratr nynějšího severokorejského vůdce. Většinu času trávil mimo vlast a byl známý tím, že se veřejně vyslovoval proti dynastické vládě své rodiny v KLDR. Několikrát dal najevo, že nestojí o vedení země.

"Osobně jsem proti nástupnictví v třetí generaci," řekl v roce 2010 japonské televizní stanici Asahi TV před tím, než se po smrti otce chopil moci Kim Čong-un. "Doufám, že můj mladší bratr udělá vše, co je v jeho silách, pro zdárný život Severokorejců," dodal.

Čong-nam měl s Čong-unem společného otce, předchozího severokorejského prezidenta Kim Čong-ila. Říká se, že Kim Čong-nam měl blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho druhý synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.