Bill Gates má šanci stát se prvním bilionářem na světě.

Bill Gates má šanci stát se prvním bilionářem na světě. Zdroj: Profimedia.cz

Bill Gates má být za 25 let prvním bilionářem na světě. Chybí mu maličkost – 915 miliard dolarů

Svět se v budoucnosti, hovoří se o 25 až 50 letech, dočká prvních bilionářů. Myslí se hodnota majetku v amerických dolarech. Prvním by se mohl stát Američan Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft. Gatesovi je dnes 61 let, takže by to možná mohl stihnout. Experti se ale domnívají, že primát by mu mohl vyfouknout nějaký vynálezce nové převratné technologie, jehož jméno v současnosti možná ani neznáme.

Propočty, kdo se stane prvním dolarovým bilionářem, se objevují již mnoho let. Teď s ním přišla významná celosvětová charitativní organizace Oxfam, která se zaměřuje na odstraňování chudoby a majetkové nerovnosti.

Ta ve své nedávné zprávě konstatovala, že pouhých 8 nejbohatších lidí světa má majetky stejně velké, jako 3,6 miliardy lidí, kteří se dají označit jako chudí.

V roce 2009 se majetek Billa Gatese odhadoval na 40 miliard dolarů, dnes je to více než dvojnásobek. U toho musíme upozornit, že odhady se různí. Jiné zveřejňuje známý časopis Forbes a jiné má třeba agentura Bloomberg, která se nejbohatším lidem světa také velmi podrobně věnuje. Ta k 30. lednu letošního roku odhadovala Gatesův majetek na 84,3 miliardy dolarů. Petr Kellner, nejbohatší Čech, byl v tomto žebříčku v pondělí na 104. místě s 11,3 miliardami dolarů.

Jak by se ale mohl Gates dopracovat až k bilionu dolarů? Vždyť mu dnes chybí kolem 915 miliard a navíc části majetku se zbavuje, protože ho dává na nejrůznější projekty.

Podle Oxfamu i jiných odhadů ale mohou v příštích letech velmi rychle růst jeho investice a pak by se mohl skutečně stát prvním dolarovým bilionařem.

Podle banky Credit Suisse se světové bohatství jen mezi lety 2000 až 2013 více než zdvojnásobilo. Tento proces se dál zrychluje a nejbohatší mají stále víc. Banka odhaduje, že dolarových bilionářů bude v horizontu jedné či dvou generací více než deset.

Bilion dolarů je ale hodnota majetku, která je stále nepředstavitelná. Nedosáhli na ni ani někdejší dva nejbohatší průmysloví magnáti historie, když bychom jejich majetky přepočetli dnešním kurzem. John D. Rockefeller a Andrew Carneggie by měli při současném přepočtu majetek zhruba mezi 350 až 370 miliardami dolarů.

Někteří ekonomové a prognostici proto říkají, že jméno prvního dolarového bilionáře možná není dnes veřejnosti známo, neboť se může jednat o někoho, jehož firma přijde s nějakým převratným technologickým vynálezem, který bude rychle využívat celý svět. Takový člověk by prý mohl na bilion dosáhnout daleko rychleji, než Bill Gates.

Jen připomínáme, že průměrná mzda v České republice byla podle oficiálních čísel ve třetím čtvrtletí minulého roku 27 220 tisíc korun měsíčně, což je v přepočtu 1071 dolarů. Tak to se budeme muset ještě hodně snažit. K bilionu sakra daleko…