Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Archív

Muži byli zatčeni za znásilnění v přímém přenosu, které pouštěli na Facebooku

Velmi neobvyklý případ zločinu v přímém přenosu na Facebooku, ktery vedl k okamžitému zatčení pachatelů, se odehrál v neděli ve švédské Uppsale. Muž tam znásilnil ženu, toho si všimla jiná uživatelka sociální sítě a zalarmovala policii. Podle všeho se ale na „přenos“ dívalo daleko víc lidí, jenže ti strážce zákona nevolali.

Podle deníku Aftonbladet se znásilnění odehrálo v neděli ráno v jednom bytě v Uppsale. Mělo být vysíláno na Facebooku v uzavřené skupině, která má ale 60 tisíc členů.

Policii upozornila před půl devátou ráno v neděli Josefine Lundgrenová, jakmile si uvědomila, co se děje. „Jeden muž strhl ze ženy šaty a pak si na ni lehl,“ řekla médií Lundgrenová. Pak muž dokonce v přímém přenosu se smíchem oznámil: „Vy jste byla znásilněna.“ V místnosti byli podle policie další dva muži. Potom proběhlo ještě druhé živé vysílání, ve kterém ženu nutili říkat, že znásilněna nebyla. Do bytu právě při tom vtrhla policie a muže zatkla.

Policista Marcus Svensson pro televizi SVT v neděli odpoledne řekl, že existuje více lidí, kteří viděli přenos na Facebooku. „Nejdříve jsem si myslel, že je to špatný vtip,“ vypověděl jeden z lidí, který přenos také sledoval.

Zatčeným mužům je mezi 19 až 25 lety, jejich oběti bylo 31 let. Jak, kde a proč se setkali, je teď předmětem vyšetřování. Oběť byla převezena do nemocnice, kde ji hlídá policie.

Švédská policie vyšetřuje také případ skupiny školáků, kteří v živém vysílání na Facebooku vyhrožovali, že ublíží dalšímu žákovi.