Některé německé islámské organizace šířily obrázek odmítající oslavy Vánoc.

Některé německé islámské organizace šířily obrázek odmítající oslavy Vánoc. Zdroj: Abendblatt.de

Nenapodobujte nevěřící, vyzývají německé muslimské organizace

Parlamentní skupina Křesťanskodemokratické unie (CDU) v hamburském parlamentu počátkem ledna obvinila jednu z nejvlivnějších muslimských organizací v Německu — Turecko-islámský svaz pro náboženské záležitosti (DITIB) – z agresívní propagandy proti křesťanské kultuře. Píše o tom web Focus.de.

Představitelé CDU uveřejnili fotografie internetových stránek organizací spadajících pod DITIB z oblastí Severního Porýní-Vestfálska a Bádenska-Württemberska, na nichž jsou muslimové varováni před účastí na novoročních oslavách a na oslavách Vánoc.

Některé z organizací DITIB šířily také obrázek muslimského muže, který s tureckým nápisem odmítajícím oslavy Vánoc dává ránu pěstí Santa Klausovi. Další příspěvky varovaly muslimy před napodobováním nevěřících. Podle německých médií tento obrázek koluje po internetu již několik let, přičemž byl umístěn i na billboardech v tureckých městech.

Andre Trepoll, představitel frakce CDU v hamburském parlamentu, prohlásil: „Kdo se staví k naší, křesťanské kultuře a k našemu způsobu života v Německu takto agresívně, není žádným partnerem, nýbrž protivníkem naší otevřené společnosti.“ Podle zpráv webu Abendblatt.de vyzvali představitelé CDU v Hamburku k ukončení spolupráce mezi Svobodným městem Hamburk a organizací DITIB. „Pohár přetekl. Kdo brojí proti našim, křesťanským hodnotám a staví se proti naší společnosti, nemůže být smluvním partnerem,“ prohlásil představitel CDU Dennis Gladiator.

Po medializaci celé kauzy se představitelé DITIB od šíření protivánočních hesel distancovali. Předseda DITIB pro Hamburk a Šlesvicko-Holštýnsko, Sedat Şimşek, odmítl, že by se sdílením protivánočních hesel narušovalo soužití s nemuslimy v Hamburku, a řekl, že nevidí důvod pro ukončení spolupráce mezi DITIB a Svobodným městem Hamburk. Podle něj byly projevy namířené proti oslavě Vánoc pouze excesy izolovaných mladých lidí a nevyjadřují názor DITIB.

Organizace DITIB naopak zveřejnila vánoční poselství namířené k německým křesťanům, kde hovoří o vzájemné toleranci a porozumění. I přesto podle německého odborníka na islamismus Ahmada Mansoura je šíření protivánočních hesel spolky spadajícími pod DITIB špatným znamením, píše web Abendblatt.de.

Městský stát Hamburk uzavřel v roce 2012 s několika muslimskými organizacemi smlouvu, díky níž mají tyto organizace vliv na společenské a školské záležitosti města. Mezi organizace, jež tuto smlouvu uzavřely, patří i kritizovaný DITIB, který jen v Hamburku spravuje 12 mešit a islámských center. Někteří němečtí politici, například předseda Zelených Cem Özdemir, obviňují DITIB z šíření islamistické ideologie a z napojení na islamistické struktury z okolí tureckého prezidenta Erdoğana.