Zleva: Naďa Čižmár, Ivo Žďárek, Petr Kořán

Zleva: Naďa Čižmár, Ivo Žďárek, Petr Kořán Zdroj: Facebook, archív

Česko má už 3 oběti islámského teroru: Jmenují se Naďa Čižmár, Ivo Žďárek a Petr Kořán

Po pondělním řádění teroristů na vánočním trhu v Berlíně zahynula podle včerejších informací i Češka Naďa Čižmár. Je to třetí česká oběť, kterou zabili při atentátech islámští teroristé. V roce 2005 to byl v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch Petr Kořán a v září 2008 v pákistánském Islámábádu velvyslanec Ivo Žďárek. Kdo jsou naši hrdinové?

Naďa Čižmár (předtím Kratochvílová), žila v Berlíně dva roky a pracovala v logistické společnosti 4flow management GmbH. Ta působí také v několika dalších zemích světa a má mimochodem svoji pobočku i v Plzni na Anglickém nábřeží.

Paní Naďa vychovávala se svým manželem Petrem malého chlapečka a předtím studovala například na Obchodní akademii v Třeboni.

„Po třech dnech nejistot a ve velkém zármutku musím všem přátelům a příbuzným oznámit, že se moje manželka Naďa Čižmár stala obětí pondělního teroristického útoku na vánočním trhu v Berlíně,“ napsal její manžel na svůj facebookový profil. Sám předtím poskytl německé policii identifikační údaje, fotografie a vzorky pro analýzu DNA, protože tušil, že jeho žena ten den mohla zamířit na vánoční trh.

Velvyslanec, který nemusel zemřít

Další obětí řádění islámských teroristů se stal 20. září 2008 český velvyslanec v Pákistánu, Ivo Žďárek. Ten přitom podle všeho nemusel zemřít, ale snažil se po atentátu zachránit další lidi, a to se mu stalo osudným.

Doktor Ivo Žďárek byl vysoký, nepřehlédnutelný charismatický muž. Potkal jsem ho několikrát v Číně, kde působil jako zástupce Československa a České republiky na různých diplomatických postech.

Náš ambasador v pákistánském Islámábádu bydlel v roce 2008 po svém příjezdu do země přechodně v luxusním islámábádském hotelu Marriott. Obrovský výbuch tento hotel 20. září toho roku kolem osmé večer místního času vážně poškodil a způsobil rozsáhlé požáry. V důsledku toho zahynulo 56 lidí a 266 jich bylo zraněno.

Před hotelem Marriott vybuchl automobil napěchovaný bombami o hmotnosti 600 kilogramů. Část budovy byla těžce poškozena a následně ji zachvátil obrovský požár. Velvyslanec Žďárek i jeho vietnamská přítelkyně ale prvotní výbuchy přežili. Ambasador pak volal kolegům na český úřad v Islámábádu, že je v pořádku. Ovšem o něco později už volal o záchranu, žádal o evakuaci.

Co se stalo? Proč Žďárek neutekl, když přežil? Máme k dispozici jen kusé výpovědi svědků.

Ty se shodují v tom, že velvyslanec se svoji přítelkyní se snažil pomoci dalším lidem v hořícím hotelu. Podle jedné verze se dokonce do budovy po několika minutách vrátili, aby pomáhali. Oba pak zahynuli v ohnivém pekle.

„Přišel o život, když se snažil vytáhnout zraněné lidi z plamenů uvnitř hotelu. S přítelkyní pak oba sami uvízli v ohni. Byl to statečný člověk, Češi na něj mohou být hrdí,“ řekl po atentátu Hospodářským novinám pákistánský novinář Hamíd Mir, očitý svědek výbuchu.

Americké tajné služby pak naznačovaly, že způsob provedení by mohl ukázat na islamistickou teroristickou skupinu Al-Káida. Pákistánské zdroje hovoří spíše o extrémistech z muslimské organizace Harkat-ul-Džihád-al-Islámí. Televize Al-Arabíja pak zveřejnila domněnku, že atentát spáchali příznivci skupiny Islámští patrioti.

Kdo přesně způsobil smrt českého velvyslance v Islámábádu, se pravděpodobně už nikdy nedozvíme. Pochybovat ale o tom, že za útokem stáli islámští radikálové, nelze.

Atentáty v Egyptě

V noci 23. července 2005 spáchali teroristé i několik bombových atentátů v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Při jednom z těchto útoků zahynul čtyřiadvacetiletý Petr Kořán z Ústí nad Labem.

Ten seděl v kavárně na hlavní třídě města u komplexu hotelů Naama Bay. Krátce po jedné hodině ráno pěší zónou otřásl dvojitý bombový útok teroristů. Petr Kořán u něj zahynul.

„V nemocnici v Šarmu, kam jsme jeli zjišťovat, zda tam nejsou naši klienti, jsem viděl jeho tělo s visačkou. Bylo k nepoznání špinavé od prachu a krve,“ uvedl pak místní delegát české cestovní kanceláře Exim Tours Tárik Chanísí.

Několik dalších Čechů při výbuších utrpělo drobná řezná zranění od úlomků skla. Celkem ale bylo tehdy zavražděno 88 lidí a přes 150 jich utrpělo zranění.

V egyptském Šarm aš-Šajchu pracoval Kořán pro místní servisní organizaci, která kancelářím dodává delegáty pro jejich turisty. Mladý muž z Ústí se staral o klienty české cestovky Best Reisen.

Studoval předtím na vyšší odborné škole, rád sportoval a cestoval, proto se rozhodl pracovat v zahraničí.

K atentátu se přihlásila islamistická ozbrojená skupina Brigády Abdulláha Azzáma, která tvrdila, že je propojena se známou Al-Káidou. Egyptská vládá (jako obvykle) připsala vinu místním militantním Beduínům. Což jsou ale také muslimové.

To jsou zatím tři české oběti řádění islámských teroristů. Bohužel za současného stavu není vyloučeno, že podobných obětí bude přibývat.