Mellow Yellow, nejstarší coffeeshop v Amsterdamu musel skončit.

Mellow Yellow, nejstarší coffeeshop v Amsterdamu musel skončit. Zdroj: Profimedia.cz

V Amsterdamu museli zavřít nejstarší coffeeshop v Evropě, stál příliš blízko školy

V Amsterdamu zavřeli v neděli po půlstoletí provozu nejstarší coffeeshop v Evropě. Slavný podnik Mellow Yellow, v němž si návštěvníci mohli legálně koupit a zkonzumovat malé množství marihuany či hašiše, musel skončit, protože stojí blíž než 250 metrů od školy. Kvůli tomuto nařízení radnice se ve městě uzavře asi třicítka podobných kaváren.

"Zažil jsem tu například i Izraelce a Palestince, jak si společně zakouřili marihuanu," zavzpomínal před uzavřením podniku jeho majitel Johnny Petram. "I lidé, kteří nekouří, jsem chodili, aby si tu udělali fotku. Mellow Yellow byl součást historie Amsterdamu," řekl Petram novináři listu The Daily Telegraph.

Kavárna Mellow Yellow, která dostala název podle alba skotského hudebníka Donovana, se v Amsterdamu otevřela už v roce 1967. Postupně ji následovalo několik stovek podobných podniků, kam chodili nejen místní, ale i čím dál více zahraničních turistů. Nizozemsko bylo totiž průkopníkem v legalizaci držení malého množství marihuany.

Majitel kavárny Petram se pokusil jejímu uzavření zabránit u soudu. Argumentoval mimo jiné tím, že jeho podnik stojí poblíž kadeřnické akademie, v níž je většina studentů starších 18 let. Marnou právní bitvu ale nakonec vzdal. "Pokusím se zachránit nejstarší coffeeshop na světě, snad přesvědčím starostu, aby mě ho nechal otevřít na jiném místě," uvedl Petram.

Mellow Yellow je jedním z 28 podobných podniků, jichž se nařízení radnice dotkne. Starosta přitom přiznal, že nařízení pravděpodobně neodradí mládež od kouření. Podle něj je ale nová legislativa součástí dohody s vládou. Ta totiž díky tomu povolí Amsterdamu výjimku ze zákazu prodeje lehkých drog v coffeeshopech cizincům, který platí v jiných částech země.

"Kdybychom neuzavřeli tuto dohodu s vládu, museli bychom aplikovat ten zákaz a pak bychom měli velké problémy. Takhle můžeme zachránit zbývajících 167 coffeshopů v Amsterdamu," vysvětlil mluvčí starosty Jasper Karman.