Syrské Aleppo po čtyřech letech bojů leží v troskách.

Syrské Aleppo po čtyřech letech bojů leží v troskách. Zdroj: ČTK

Tehdy a nyní: Satelitní snímky ukazují totalní zkázu východní části syrského Aleppa

Východní část syrského města Halab (Aleppo) byla za čtyřletých bojů značně poškozena. Ukazují to satelitní snímky OSN. Podle odborníků oslovených agenturou AP jsou desítky tisíc domů neobyvatelných, většina továren byla buď vykradena, nebo zničena, někdejší památky leží v troskách. Obnova potrvá mnoho let a bude stát miliardy dolarů.

Ozdravení města - rozděleného i před válkou na bohatší, provládní část na západě a chudší, opoziční část na východě - bude ještě složitější než obnova fyzická, píše AP.

Halab leží na křižovatce starých obchodních tras a před válkou byl největším městem v Sýrii s vyhlášenou kuchyní a více než třemi miliony obyvatel. Byl průmyslovým střediskem s textilními a farmaceutickými továrnami a výrobnami plastu. Do jeho historické části jezdili turisté.

Posunutím lišty můžete porovnat rozdíl mezi roky 2010 a 2016.

"Dnes se Halab podobá městům zasaženým ve 2. světové válce," řekl ředitel vládního úřadu pro muzea a archeologii Maamún Abdal Karím. Zkáza podobající se vybombardovaným Drážďanům se netýká ale celého města.

Ve vládních čtvrtích se udržel normální život. Děti chodily do škol, dospělí do práce, restaurace i kavárny byly nabité. Povstalci svými nepříliš silnými zbraněmi poškodili v této části jenom některé domy poblíž bojové linie.

Satelitní záběry zveřejněné OSN ukazují poškození 33.500 obytných domů, většinou mnohapatrových. Z mapy je patrné, že nejvíc poškozen je východ města. Podle nejmenovaného syrského odborníka na urbanistiku bylo v Halabu před válkou 550.000 obytných domů v celkové hodnotě 50 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč). Nyní tento expert odhaduje hodnotu obytných budov na polovinu. Destrukce se týká ze 70 až 80 procent východních čtvrtí. Náklady na rekonstrukci se odhadují na 35 až 45 miliard dolarů.

Ve zničené části kdysi žilo 1,5 milionu lidí. Odborníci se domnívají, že 250.000 lidí by se mohlo vrátit a nastěhovat se do domů, které potřebují drobnější opravu.

Do války bylo v Halabu téměř 5000 malých a středních podniků, teď je většina z nich zničena. Obnovit provoz nyní je riskantní, ve městě po většinu času nefunguje proud a neteče voda.

Posunutím lišty můžete porovnat rozdíl mezi roky 2014 a 2016.

Abdal Karím odmítl o škodách spekulovat. Řekl pouze, že starobylé centrum je velmi zasaženo. Tato kdysi hustě obydlená část města, zanesená v roce 1986 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, je domovem pevnosti z 13. století, Velké mešity z 12. století a starého tržiště. Ve Starém Městě bylo poškozeno 150 budov, zničena je více než polovina historického tržiště a část fasády Velké mešity. Její minaret byl zničen v roce 2012. "Potřebujeme na obnovu mnoho času a miliardy dolarů. Je zbytečné hovořit o obnově, dokud tu nebude bezpečnost a stabilita," řekl Abdal Karím. Při opravě mešity prý Sýrie požádá o pomoc UNESCO.