Video placeholde

Aleppo, město války: Video zachycuje klidnou chvíli plnou smíchu, v tom vybouchne bomba

Severosysrské Aleppo, jedno z nejstarších měst světa, jehož historie sahá do 2. tisíciletí před naším letopočtem, je místo, pro jehož obyvatele se stala válka každodenní realitou. Místní lidé jsou v podstatě uvězněni v pasti. Část města okupuje Islámský stát, část mají v držení syrští Kurdové, část režim Bašára Asada a část jeho opozice. Z původních 2,5 miliónu obyvatel se počty místních přeživších odhadují na 300 tisíc. 

Situace je kvůli čtyřem proti sobě válčícím stranám v jednom městě naprosto tragická. Před nedávnem obletěla svět fotografie, na které se pětiletý Omran Daqneesh ocitl sám v sanitce, když jeho rodiče při dalším bombardování Aleppa zůstali neznámo kde. 

Včera se pro změnu na sociálních sítích objevilo video, na kterém zpívá syrská holčička písničku své mámě. Když v tom, nedaleko jejich domu vybuchne bomba. Matka vezme holčičku do náručí a utíká. Totožnost dívky, ani to, zda byla zraněna, případně jaký je její stav, v současnou chvíli není známá.

Válka je záležitostí dospělých. Její následky však musí snášet všichni. I děti. A rodiče uvězněni ve městě, z něhož není cesty ven, v Aleppu, o tom vědí v současnosti více, než kdo jiný.