Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

Pouhých 0,7 procenta dospělých celého světa má majetek v hodnotě 117 bilionů dolarů

Bohatší jsou stále bohatšími a chudí zůstávají stejně chudými. Dál se také rozevírají i nůžky mezi těmi nejbohatšími a takzvanou střední třídou. To by mohlo být také důvodem politického neklidu ve vyspělých zemích a příklonu k antisystémovým stranám. To jsou závěry nové výroční zprávy švýcarské finanční skupiny Credit Suisse, která se věnuje „rozložení“ bohatství ve světě.

Podle této zprávy, která byla zveřejněna v úterý, je dnes na světě 33 milionů lidí, což je pouhých 0,7 procenta světové dospělé populace, jejich hodnota majetku přesahuje 1 milion dolarů (v přepočtu 25,6 milionů korun). Na opačném konci pyramidy je 3,5 miliardy dospělých, jejichž čisté jmění je nižší než 10 tisíc dolarů (256 tisíc korun).

Podle průzkumu vlivného washingtonského think tanku Pew Research Center je přitom právě stále větší nerovnost v bohatství považována i v USA za jeden z vůbec největších problémů, který obyvatelé vnímají.

Mimochodem, když podobnou zprávu Credit Suisse zveřejnila v roce 2010, tak světoví dolaroví milionáři vlastnili majetek „jen“ za 69,2 bilionů dolarů. Za pouhých šest let se u těchto lidí zdvojnásobil na více než 116,6 bilionů.

Ovšem i mezi bohatými lidmi jsou velmi podstatné rozdíly.

Z celkem 33 milionů dolarových boháčů jich má 28,9 milionů čisté jmění v hodnotě jednoho až pěti milionů dolarů. Téměř 141 tisíc lidí na světě je ultrabohatých, tedy se jměním nad 50 milionů dolarů. Z nich má 50 800 lidí majetek v hodnotě převyšující 50 milionů dolarů a 5200 je těch vůbec nejbohatších. Ti mají aktiva převyšující 500 milionů dolarů. Patří mezi ně například i Petr Kellner, nejbohatší Čech.

Pokud jde o země, kde žije nejvíce lidí s majetkem nad 50 milionů dolarů, tak polovina je jich ve Spojených státech, na druhém místě je Čína, kde velmi majetných lidí neustále a poměrně rychle přibývá. Na dalších místech jsou Velká Británie (tam naopak ubývají), Německo, Švýcarsko, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada a Tchaj-wan. Do první dvacítky se vejdou také Rusko, Indonésie a na jejím konci je Turecko.

Nový americký prezident Donald Trump patří ke skupině nejbohatších lidí na světě. Časopis Forbes odhadl jeho současný majetek na 3,7 miliardy dolarů, ale samotný Trump hovoří až o 10 miliardách.