Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, bylo zaznamenáno malé cunami

Severovýchod hlavního japonského ostrova Honšú v úterý místního času (pondělí pozdě večer SEČ) zasáhlo silné zemětřesení o intenzitě 7,3 stupně. Oznámila to americká geologická služba USGS. V oblasti na pobřeží platí varování před přívalovou vlnou cunami, která by podle japonské televize NHK mohla dosáhnout třímetrové výšky. Prozatím nejsou hlášeny žádné oběti či škody, japonská vláda nicméně již zřídila krizový štáb.

Epicentrum se nacházelo v moři asi 67 kilometrů severovýchodně od města Iwaki ve Fukušimské prefektuře, otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů.

Úřady na tichomořském pobřeží vyzvaly obyvatele, aby se okamžitě přemístili do výše položených oblastí. Televize NHK uvedla, že do přístavu Onahama u Iwaki již dorazila první cunami, vlna byla vysoká 60 centimetrů.

Otřesy byly podle Reuters znatelné i v Tokiu, které leží jižně od Fukušimské prefektury.

V březnu 2011 postihlo severovýchodní pobřeží Japonska zemětřesení o síle devíti stupňů, které vyvolalo masivní vlnu cunami. Zahynulo asi 18.500 lidí. Otřesy a mořské vlny rovněž vážně poškodily jadernou elektrárnu Fukušima.

Provozovatel elektrárny společnost Tepco nyní ohlásila, že nové otřesy nezpůsobily v poničeném jaderném zařízení žádné další škody. Naměřena nebyla ani zvýšená radioaktivita, uvedla DPA.