Nový Zéland postihly silné otřesy půdy.

Nový Zéland postihly silné otřesy půdy. Zdroj: ČTK

Nový Zéland postihly silné otřesy půdy.
Nový Zéland postihly silné otřesy půdy.
Nový Zéland postihly silné otřesy půdy.
Nový Zéland postihly silné otřesy půdy.
Nový Zéland postihly silné otřesy půdy.
8
Fotogalerie

Nový Zéland postihly nové silné otřesy, oběti zůstávají dvě

Po silném nedělním zemětřesení, při němž zemřeli nejméně dva lidé, postihly dnes Nový Zéland následné otřesy o síle 6,2 stupně. Stejně jako první úder živlu zasáhly zejména východní pobřeží méně obydleného Jižního ostrova v okolí města Christchurch. Poškozeny jsou desítky domů nejen přímo v této oblasti, ale i v metropoli Wellingtonu ležící na Severním ostrově, uvedla místní média. Škody podle premiéra Johna Keye dosáhnou nejméně několika miliard novozélandských dolarů.

Záchranářům se z trosek domů podařilo vytáhnout již řadu lidí včetně stoleté ženy v přístavním městě Kaikoura. Její mladší příbuzný takové štěstí neměl a je jednou ze dvou dosud registrovaných obětí. Druhý člověk zemřel na infarkt.

Úřady se obávají, že třetí obětí se může stát řidič kamionu, který je patrně i se svým vozem zasypán v sesuvu půdy na pobřežní silnici u Kaikoury. Toto turistické centrum severně od Christchurch bylo městem, které vůbec nejhůře zasáhl nejsilnější nedelní otřes změřený americkou geologickou službou USGS na 7,8 stupně. Jeho ohnisko leželo relativně mělko, jen asi deset kilometrů pod zemí. Otřesy byly cítit po celé zemi od Aucklandu na severu země až po Dunedin na jihu.

Kameny a suť navalená zemětřesením vytvořily v řece Clarence přírodní přehradu, která způsobila kumulaci velkého množství vody. Po několika hodinách se hráz protrhla, obyvatelé řídce obydlených osad po proudu se ocitli v ohrožení a úřady jim doporučily okamžitou evakuaci.

Na téže řece se pohřešuje skupina kajakářů, kteří ji sjížděli v době protržení hráze.

Premiér Key, který si z vrtulníku prohlédl poničenou oblast, odhadl obnovu budov a infrastruktury na nejméně několik miliard novozélandských dolarů (desítky miliard korun). "Je to naprostá devastace...budou to měsíce práce," uvedl Key podle agentury Reuters.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichém oceánu, zemětřesení jsou zde častá. Zatím poslední o síle 7,1 stupně postihlo ostrovy počátkem září. Téměř čtyřistatisícový Christchurch zasáhlo mocné zemětřesení i letos v únoru, několik lidí bylo zraněno.

Velká katastrofa zasáhla Christchurch v únoru 2011. Otřesy o síle 6,3 stupně tehdy zabily 183 lidí a srovnaly se zemí velkou část města včetně katedrály. Následky jsou ve městě patrné dodnes.