Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Vojáci vyvolávající hrůzu, bojí se jich i džihádisté. To je Zlatá divize, speciální jednotka irácké armády

Jsou nejlépe vycvičení, nesmlouvaví, a když přecházejí do útoku, bojí se jich i fanatičtí džihádisté z Islámského státu. To je takzvaná speciální „Zlatá divize“ irácké armády, která se právě teď podílí na dobývání severoiráckého Mosulu. Hrůzu někdy vyvolává i maskování těchto vojáků.

Speciální síly irácké armády mají dnes celkem 18 tisíc lidí a dostali od amerických instruktorů stejný výcvik a stejnou výzbroj, jako nejlepší bojové jednotky USA. Části těchto sil se říká i Zlatá divize, která se pohybuje na frontách v první linii a podílela se už na osvobozování měst Fallúdža, Ramádí a teď Mosulu. Do posledně jmenovaného města se dostali členové Zlaté divize 1. listopadu jako vůbec první irácké jednotky ve čtvrti Gogdžali.

Všichni věří, že právě s jejich pomocí se podaří Islámský stát v Iráku brzy zlikvidova. Akce Zlaté divize jsou koordinované a velmi rychlé. Radí jim američtí vojáci a je používána nejmodernější výzvědná technika. U islamistů navíc budí hrůzu dvě věci. V případě elitních iráckých vojáků často nevědí, s kým mají tu čest, protože část vojáků Zlaté divize s oblibou nosí kvůli vyvolání většího efektu nejrůznější masky. A také se traduje, že tyto jednotky „nemají čas brát zajatce“. Prostě většinu protivníků zabijí.

 

Zajímavé je, že speciální jednotky nosí černé uniformy, což je stejná barva, kterou se většinou prezentují i džihádisté. Generálporučík Mick Bednarek, velitel amerických jednotek v Iráku (jejich počet se dnes odhaduje asi na 7 až 10 tisíc), říká, že Zlatá divize jsou jako „vedoucí psích spřežení“. Táhnou za sebou další vojáci, čistí terén, zabezpečují strategické body. Úspěchy iráckých speciálních sil z nich udělaly celebrity, mají i svoji stránku na Facebooku a ta má více než 2 miliony přátel.