Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Flickr

Ukrajince šokoval zveřejněný majetek jejich politiků, podezření z obrovské korupce sílí

Ukrajinští politici a vysocí státní úředníci museli v rámci probíhající protikorupční kampaně do neděle zveřejnit na veřejně přístupném serveru svůj majetek. Mnohé Ukrajince údaje šokovaly, protože podezření z nekonečné korupce, kterou je tato země dlouho známá, se dál prohloubily.

Podle dostupných informací se navíc jedná pouze o část majetku, protože další peníze či movité věci jsou na zahraničních účtech a mnoho ukrajinských politiků také investovalo v cizině do nemovitostí a různých firem. Přesto i doma toho ještě zůstalo dost, aby to způsobilo neklid.

Údaje o majetku byly zveřejněny na nátlak Mezinárodního měnového fondu, který volá po větší transparentnosti, jinak odmítá dál poskytovat půjčky, z nichž část mizí v černé díře.

Nejpodezřelejší jsou na účtech vysoké částky v hotovosti, které si zejména politici nemohli za své veřejné funkce vydělat. Veřejnost na to poukazuje především proto, že průměrný plat je na ekonomicky zdecimované Ukrajině v přepočtu jen kolem 5500 korun měsíčně.

Jenže politici vlastní flotily luxusních automobilů, diamanty, domy, pozemky a miliony dolarů v hotovosti.

Například premiér Volodymyr Hrojsman, který je v politice posledních 15 let (platy ukrajinských veřejných činitelů jsou ale oficiálně malé) přiznal sbírku velmi drahých luxusních hodinek, dále 1,2 milionu dolarů a 460 tisíc euro v hotovosti. Jak ukrajinští novináři rychle spočetli, v politických funkcích se k takovým penězům nemohl ani přiblížit. Navíc hodně peněz „umístil“ Hrojsman podle dřívějších informací v zahraničí. Sám tvrdí, že to má z dřívějšího podnikání. Jenže tehdy měl menší firmu v malém městě.

Bratři Bohdan Dubnevych a Jaroslav Dubnevych, kteří jsou poslanci za parlamentní frakci prezidenta Petro Porošenka, přiznali 26 milionů dolarů v hotovosti.

Ministr spravedlnosti Pavlo Petrenko má na účtu milion dolarů a 500 tisíc euro v hotovosti. „V EU se samozřejmě může zdát podezřelé držet tolik peněz v hotovosti a v cizí měně, ale kdyby to tak nebylo, přišli bychom v našem bankovním systému o všechny úspory,“ citovala agentura Reuters slova ministra Petrenka. Obyvatelé Ukrajiny se ale spíše ptají, kde ty peníze vzal.

Mezi přiznaným majetkem jsou i pozoruhodné výstřednosti. Opoziční poslanec Michail Dobkin má také 1780 lahví drahých vín a starožitnou kopii slavného ruského románu Anna Karenina.

Roman Nasirov, šéf státní fiskální služby, má zase několik drahých švýcarských hodinek, diamantové šperky, kožichy a hotovost v hodnotě 2,2 milionu dolarů. Na státního ukrajinského úředníka „slušný“ zisk.

Poslanec Oleh Lyaško, který se při posledních parlamentních volbách v roce 2014 prezentoval jako obyčejný člověk z lidu a v podstatě bez majetku, přiznal najednou dům a pozemky v jedné z nejluxusnějších čtvrtí Kyjeva a milion dolarů na hotovosti.

Ukrajinci na zveřejněné informace reagovali podle zprávy agentury Reuters velmi popuzeně, protože země se nachází ve velmi špatné ekonomické kondici. Podle odhadů mezinárodních organizací je až 60 procent HDP produkováno v takzvané šedé zóně, korupcí je vysoká na všech úrovních. Navíc národní měna hřivna se potácí v problémech. V roce 2013 se platilo za jeden americký dolar 8 hřiven, dnes více než 24. Vše komplikuje také válka s proruskými separatisty na východě země.

Před krachem zachránily Ukrajinu pouze půjčky Mezinárodního měnového fondu a peníze z EU.

Ovšem popularita proevropské vlády prezidenta Petro Porošenka uvadá a jeho strana má dnes podporu pouze 12 procent voličů, přičemž před dvěma lety dostala ve volbách 21,8 procent.