Donald Trump s dcerou Ivankou

Donald Trump s dcerou Ivankou Zdroj: Profimedia.cz

USA by podle Trumpa měly uznat anexi Krymu, zlepší-li to vztahy s Ruskem

Podle republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa by USA měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z organizace Islámský stát. Trump to podle agentury AP řekl v rozhovoru, který v neděli vysílala stanice ABC.

"Lidé na Krymu, podle toho co jsem slyšel, by raději byli v Rusku, než tam kde byli dříve. A k tomu také musíme přihlížet," uvedl Trump v rozhovoru pro televizi ABC.

Moskva anektovala Krymský poloostrov v únoru 2014. V březnu téhož roku se obyvatelé této části Ukrajiny v referendu o připojení Krymu k Ruské federaci vyslovili pro spojení s Ruskem (téměř 97 procent hlasujících bylo pro). USA, EU a některé další země ale uvalily kvůli anexi Krymu na Rusko sankce.

Trum také uvedl, že co se týče Ukrajiny, je to velký "nepořádek", který vznikl za Obamovy administrativy "s jejími silnými vazbami na NATO".

Na Trumpova nedělní slova dnes zareagoval ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. "Nestydaté prohlášení prezidentského kandidáta Trumpa jen potvrzuje diagnózu nebezpečného exota. Extremista, který přitakává Putinově diktatuře, nemůže být zárukou demokratických svobod v USA a ve světě," napsal Avakov na Facebooku.

Americký miliardář Trump se nicméně snažil vyvracet tvrzení, že má dobrý vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Řekl o mě velmi hezké věci. Ale já s ním nemám žádný vztah. Nikdy jsem se s ním nesetkal," řekl Trump.