Hans-Christian Strache

Hans-Christian Strache Zdroj: Profimedia.cz

Šéf rakouské pravice zveřejnil své testy na drogy. Vyvrátil tím spekulace, že není "čistý"

Hans-Christian Strache, šéf stále populárnější pravicové Svobodné strany Rakouska, zveřejnil ve středu na svém Facebooku poměrně nezvyklý lékařský dokument – svůj test na drogy. Byl totiž opakovaně obviňován, že bere tvrdé drogy. Testy ale ukázaly, že je „čistý“.

 

Testy byly dva a své vlasy na testování odevzdal Strache před svědky a notářem. Kontrolu provedla laboratoř rakouského lékaře Reinharda Fouse, který je známým odborníkem v této oblasti. Šéf rakouských Svobodných přitom není prvním politikem, který se v poslední době „prezentoval“ lékařským dokumentem.

Hanse-Christiana Stracheho již delší dobu napadal kvůli spekulacím o užívání tvrdých drog levicový časopis Falter. Hodnověrné důkazy na to ale neměl a tak Strache přešel do protiútoku. Zřejmě právě teď proto, že v Rakousku vrcholí kampaň před dvakrát odloženým druhým kolem prezidentských voleb, ve kterých má šanci zvítězit jeho stranický kolega Norbert Hofer.

Testy ukázaly, že Stracheho tělo spíše vykazuje známky sportovce, než uživatele drog. Sám politik označil všechna obvinění za „mizerné a falešné zvěsti“.

S podobným obviněním přišel v roce 2005 v Česku i deník Mf Dnes, který podle spekulací z fotbalového prostředí naznačoval, že známý fotbalový trenér František Straka šňupe kokain. Straka také podstoupil testy a fámy vyvrátil.

V Rakousku kromě Stracheho zveřejnil lékařskou zprávu i prezidentský kandidát Zelených Alexander Van der Bellen. O tom někteří lidé zase šířili spekulace, že má rakovinu plic. Zpráva lékařů ale uvádí, že dvaasedmdesátiletý těžký kuřák Bellen „má opravdu nádherné plíce“.

Velkou diskusi o zdraví politiků vyvolala v posledních týdnech i americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, která měla zápal plic, věděla to, ale před veřejností nemoc tajila. Pak kvůli tomu zkolabovala 11. září v New Yorku.