Český judista Lukáš Krpálek se zlatou medailí

Český judista Lukáš Krpálek se zlatou medailí Zdroj: ČTK

Josef Dostál pózuje se svým trenérem Karlem Leštinou
Jaroslav Kulhavý se raduje ze své stříbrné medaile na olympiádě v Riu
Josef Dostál se chlubí svou stříbrnou olympijskou medailí
Kajakář Josef Dostál si hýčká svou stříbrnou medaili z kilometrové trati v Riu
Oštěpařka Barbora Špotáková si užívala radost z bronzové medaile
17
Fotogalerie

Česko je na 22. místě na světě v získaných olympijských medailích na počet obyvatel

Čeští sportovci získali na hrách v brazilském Rio de Janeiru celkem 10 medailí. Můžeme spekulovat, zda je to hodně, nebo málo. Pokud ale propočteme, na kolik obyvatel jednotlivých zemí připadá jedna olympijská medaile, jsme na tom poměrně dobře – na 22. místě na světě. Jedna naše medaile připadá na 1 055 121 obyvatel České republiky.

Naprostým šampionem je při tomto přepočtu Grenada, ostrovní státeček v Karibském moři. Získala jednu medaili na 106 825 obyvatel. Což je jejich celkový počet na ostrově. Druhé jsou Bahamy (jedna medaile na 194 tisíc lidí) a třetí Jamajka s 11 medailemi. Už legendární Usain Bolt přispěl k tomu, že stát s pouhými 2,7 miliony obyvateli má více cenných kovů než například Česko.

V přepočtu medailí na počet obyvatel je na čtvrtém místě sport milující Nový Zéland (18 medailí a pouze 4,6 milionů obyvatel) a na pátém místě pořadí první evropská země – Dánsko. To přivezlo až 15 medailí a má jen 5,7 milionů obyvatel. Dánům se přitom podařil parádní kousek, když jeho házenkáři získali zlato v kolektivním sportu.

Celkové pořadí a nejrůznější propočty najdete na chytrém webu Medals per capita.

Výhodu v propočtu jedné medaile na počet lidí mají samozřejmě státy s menším počtem obyvatel. Z těch lidnatých je na 19. místě superúspěšná Velká Británie, které má z Ria skvělých 67 medailí.

Jedna medaile USA, z celkových 121, připadá na 2,6 milionu obyvatel Spojených států. V Číně je jeden kov na skoro 20 milionů lidí. A v Indii na obřích 655 milionů, protože tato velká země získala pouze 2 medaile, ale má přes 1,3 miliardy obyvatel.

Celkem získalo v Riu medaile 86 států. Za olympijského vítěze ve sportovním propadáku je označován Pákistán, který má 202 milionů obyvatel, ale nezískal ani jednu jedinou medaili.

VÍCE O OLYMPIÁDĚ NA REFLEX.CZ >>> 

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE >>>