Usain Bolt má přes sebou posledních pár metrů

Usain Bolt má přes sebou posledních pár metrů Zdroj: Reuters

Usain Bolt
Usain Bolt - běžecká legenda
2
Fotogalerie

To nemá obdobu – famózní Usain Bolt potřeboval na 9 zlatých medailí jen 114 sekund

Devět zlatých medailí ve třech stejných atletických disciplinách na třech po sobě jdoucích olympijských hrách v Pekingu, Londýně a Rio de Janeiru. To je vizitka famózního jamajského sprintera Usaina Bolta. Atlet, kterému bude v neděli 30 let a kterého dobře známe i ze startů na naší Zlaté třetře, přitom podle hbitých počtářů potřeboval na 9 zlatých pouze 114 sekund. To nemá ve světě sportu obdobu. Jsou za tím samozřejmě léta tréninku a odříkání.


Jak upozornila BBC, tak v devíti olympijských finále na 100 a 200 metrů a v jamajské štafetě na 4 x 100 metrů strávil Bolt jen něco přes 114 sekund čistého času. Na sto metrů běžel vždy pod deset vteřin (9,69; 9,63; 9,81) a na dvě stě metrů pod dvacet vteřin. Ve štafetě měl časy pod devět vteřin.

VÍCE O OLYMPIÁDĚ NA REFLEX.CZ >>> 

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE >>>

Agentura AP pak spočetla finále i rozběhy všech Boltových olympijských závodů na třech hrách a dospěla k číslu 325 sekund. Tedy něco méně než pět a půl minuty. Co se dá vlastně stihnout v životě za pět minut?

Startovní bloky je schopen 195 centimetrů vysoký a 94 kilo vážící (tedy pořádný pořízek) atlet opustit za pouhých 0,155 sekundy. Což je doba, za kterou normální smrtelník neudělá vůbec nic.

Když se podíváte na pořadí států v zisku medailí, tak jeden Bolt získal v Riu do sobotní noci více zlatých medailí než Ukrajina, Polsko, Švýcarsko, Švédsko nebo Česká republika.

A perlička na závěr.

V sobotu nad ránem se Usain Bolt po tiskové konferenci vrátil na potemnělý atletický stadion a několikrát si hodil oštěpem. Poslední pokus měřil kolem 50 metrů. Tímto výkonem by byl na mistrovství Jamajky šestý.

Klobouk dolu, pane Bolte!