Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Bezradná policie: Žena v Rakousku poškrábala už přes 1000 aut. Nikdo si s ní neví rady

Policie v rakouské spolkové zemi Štýrsko marně řeší zapeklitý problém – pětatřicetiletá žena za posledních šest let poškrábala schválně karosérie na více než 1000 autech a nikdo ji nedokáže zastavit. Soud totiž rozhodl, že kvůli své duševní poruše není za své činy právně zodpovědná. Majitelé vozidel i policie jsou bezradní.

Škoda na vozidle by podle vyšetřovatelů musela odpovídat trestnému činu, který by se dal ohodnotit alespoň jedním rokem vězení, pak by mohla být žena poslána do detence v psychiatrické léčebně, kde jsou odsouzení lidé. Jenže škrábance na autě jsou pouze přestupek.

Dá se tak očekávat, že těchto případů bude dál přibývat.   

„Dokud se nezmění zákony, naše ruce i ruce státních zástupců jsou svázané. Nemůžeme dělat nic. Jen napomínat. Navíc mnoho lidí poškrábání auta nehlásí, takže těch 1000 případů není reálné číslo, je zřejmě daleko vyšší,“ řekl webu The Local policejní velitel ze Štýrska Dietmar Jeglitsch.

Pokud pojedete do Štýrska a máte černé auto, tak jste v ohrožení. „Žena si vybírá hlavně černá vozidla,“ upozorňuje policista Jeglitsch.

Informace o rakouské „škrábačce“ se tak v posledních dnech dostaly dokonce do mnoha světových médií.