Akci předčasně ukončila policie, protože podle ní mimo jiné simulovaná střelba mohla vyvolat paniku.

Akci předčasně ukončila policie, protože podle ní mimo jiné simulovaná střelba mohla vyvolat paniku. Zdroj: ČTK

Konvičkovu akci, při níž se střílelo z maket, vyšetřuje policie pro podezření ze šíření poplašné zprávy

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli dnes odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky. Pro své představení, které ale mnozí kolemjdoucí nepochopili a někteří se i vylekali, si vybrali Staroměstské náměstí. Konvička na něj po 14:00 přijel na velbloudu následován terénním vozem s muži převlečenými za bojovníky zmíněné teroristické organizace. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Akci předčasně ukončila policie, protože podle ní mimo jiné simulovaná střelba mohla vyvolat paniku.

Lidem, kteří jim přihlíželi, protiislámský aktivista Konvička říkal a snažil se i názorně předvádět, jak by vypadala země pod muslimskou vládou. Sekundovali mu muži s nalepenými plnovousy v dlouhých hábitech. Konvička vykřikoval, že se zavřou vysoké školy, budou se pálit knihy, ženy budou bičovány a kamenovány. Že jde o divadlo, nemuselo být kolemjdoucím jasné a také jeho aktéry na to někteří z nich upozorňovali. Ve chvíli, kdy se chystali předvádět popravu zajatce, policie akci ukončila.

Někteří z turistů byli vystoupením šokováni a byli velmi překvapeni, že se v České republice na veřejném prostranství může podobná věc odehrát. "Já jsem z Belgie a říkám vám, že je to velmi nebezpečné," řekl jeden z nich.

Akci pořádala Iniciativa Martina Konvičky, která letos na jaře nahradila Blok proti islámu, jehož byl Konvička předsedou. Vybrala si pro ni záměrně 21. srpen, kdy si lidé v Česku připomínají invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Konvička proti muslimům a islámskému náboženství ostře veřejně vystupuje několik let. Původně chtěl se svým hnutím kandidovat v podzimních krajských volbách. Nakonec se rozhodl sám kandidovat do Senátu. Kvůli jeho dřívějším výrokům na facebooku ho stíhá policie, podle žalobce těmito výroky podněcoval k nenávisti vůči islámskému náboženství.