Norbert Hofer

Norbert Hofer Zdroj: Norbert Hofer

Favorit voleb Norbert Hofer.
Vítězem prvního kola prezidentských voleb v Rakousku se stal populista Norbert Hofer
Norbert Hofer
Kandidáti na prezidenta Alexander van der Bellen a Norbert Hofer
Kandidáti na prezidenta Alexander van der Bellen a Norbert Hofer
5
Fotogalerie

Norbert Hofer, možný prezident Rakouska, chce zakázat burky a blokovat členství Turecka v EU

Norbert Hofer, který vede průzkumy před opakovaným druhým kolem rakouských prezidentských voleb, by zakázal úplné zahalování muslimských žen na veřejnosti a také by zatím blokoval členství Turecka v Evropské unii. Kandidát Svobodné strany Rakousko to řekl v rozhovoru pro deník Kronen Zeitung.

V Rakousku se bude kvůli nesrovnalostem při počítání hlasů 2. října opakovat druhé kolo prezidentských voleb. Opět se ho zúčastní Hofer a kandidát Zelených Alexander Van der Bellen.

Po sérii teroristických atentátů ve Francii a Německu vede v posledních průzkumech právě Norbert Hofer, který kritizuje vládní migrační politiku, radikální muslimy považuje za hrozbu a má také zásadní výhrady proti fungování Evropské unie.

Úplné zahalování muslimských žen na veřejnosti by Hofer zakázal podle vzoru z Francie. V Rakousku žije poměrně velká menšina lidí z Balkánu a Turecka a část žen tamních muslimů chodí někdy v burkách, tedy zcela zahalená. „Pokud chce někdo nosit burku, je to jeho věc, ale když ji chce nosit v Rakousku, tak ať u nás nežije,“ řekl Hofer.

Rakouský politik se také jasně vymezil proti Turecku, s kterým momentálně slovně bojuje i vídeňská vláda. Podle prezidentského kandidáta Svobodných by se vyjednávání s Tureckem neměla uspěchat a zatím by ani nerušil v rámci EU pro Turky víza, jak na to tlačí německá kancléřka Angela Merkelová.

Kandidát Svobodných v rozhovoru také řekl, že je velmi znepokojený tím, jak je možné, že tisíce Turků, kteří už mají rakouské občanství, jsou nadále i občany Turecka, což rakouské zákony nepovolují. Žádá od úřadů, aby tento problém urychleně vyřešily.