Tisíce Turků vyjádřilo demonstracemi v rakouských ulicích podporu Erdoganovi a skandovali přitom pokřik Alláhu akbar (Aláh je veliký) či „Ulice patří nám!“

Tisíce Turků vyjádřilo demonstracemi v rakouských ulicích podporu Erdoganovi a skandovali přitom pokřik Alláhu akbar (Aláh je veliký) či „Ulice patří nám!“ Zdroj: Reuters

Rakouský starosta vyzval k bojkotu tureckých vlajek v jeho městě

Klaus Schneeberger, starosta rakouského města Wiener Neustadt za Rakouskou lidovou stranu, vyzval k nevěšení tureckých vlajek na území města. Podle starosty může každý, kdo chce věšením tureckých vlajek oslavit islamistického prezidenta Turecka Erdogana, odcestovat do Turecka.

Schneeberger v otevřeném dopise vyzval představitele místní turecké komunity, aby na domech a z balkonů nevěšeli turecké vlajky. Přibližně jedna čtvrtina obyvatel Wiener Neustadtu tvoří přistěhovalci (hlavně z Turecka), a jedná se tedy o jedno z nejvíce přistěhovaleckých měst v Rakousku.

Starosta města svou výzvou reagoval na bouřlivé oslavy porážky povstalců proti tureckému prezidentovi Erdoganovi před několika týdny. Tehdy mnozí z Turků v Wiener Neustadtu vyvěsili turecké vlajky a bouřlivě oslavovali.

Vedení města Wiener Neustadt vadí i to, že se integrace tureckých přistěhovalců nezdařila; rakouský deník Kurier například píše o tom, že podle radnice města mnozí z příslušníků třetí či čtvrté generace tureckých přistěhovalců stále neumí dobře německy.

Naopak ostře se v celé kauze vyjádřili přestavitelé rakouské sociální demokracie, kteří rozhodnutí starosty města Wiener Neustadt odsoudili a označili za nepřijatelné. Představitel místní organizace sociálních demokratů  a místostarosta města Horst Karas označil zákaz vyvěšení turecké vlajky za urážku tureckých spoluobčanů a příčinu napětí mezi obyvateli Wiener Neustadtu. Podle Karase je třeba si uvědomit, že pro Turky má vlajka jiný význam než pro Rakušany, a on byl představiteli turecké komunity ubezpečen, že vyvěšováni tureckých vlajek z oken, balkonů a na domech tureckých obyvatel města není projevem podpory Erdoganovi, informuje rakouský deník Kurier.

Lokální přestavitelé Rakouské lidové strany ovšem obvinili politiky z rakouské sociální demokracie, že vědomě tolerovala a mnohdy i podporovala vytváření uzavřených komunit tureckých přistěhovalců, tzv. paralelních společností, což sociální demokracie ústy Karase odmítla. Sociální demokracie přitom vládla městu od roku 1945 do roku 2015, kdy usedl do křesla starosty Schneeberger jako první nelevicový starosta v moderní době. 

Rakousko zažívá v posledních týdnech vzrušenou debatu o míře integrace tureckých přistěhovalců, a to v souvislosti s masovými oslavami tureckých obyvatel země na počest islamistického prezidenta Erdogana. Tisíce Turků vyjádřilo demonstracemi v rakouských ulicích podporu Erdoganovi a skandovali přitom pokřik Alláhu akbar (Aláh je veliký) či „Ulice patří nám!“ Samozřejmě, že masa demonstrujících rakouských Turků taktéž mávala vlajkami Turecka.

Někteří rakouští představitelé odsoudili masové demonstrace Turků na podporu Erdogana a hovořili o selhání integrace Turků v Rakousku. Premiér Rakouska dokonce vyzval k ukončení rozhovoru o přijetí Turecka do Evropské unie, za což označil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu Rakušany za rasisty.

Na příkladu města Wiener Neustadt je v současné době nejlépe vidět problém celé debaty o integraci přistěhovalců v Rakousku, kdy levice vedená Rakouskou sociální demokracií prosazuje tzv. integraci se zachováním multikulturní rozmanitosti, a naopak pravice se stále více kloní k požadavku asimilace, neboť označuje multikulturní politiku sociální demokracie za příčinu neschopnosti přistěhovalců se integrovat a zároveň za příčinu vytváření oblastí, kde již je rakouská kultura a právo na ústupu před právy a zvyky přistěhovalců.