Ministra zahraničí Turecka Mevlüt Çavuşoğlu

Ministra zahraničí Turecka Mevlüt Çavuşoğlu Zdroj: Profimedia.cz

„Rakousko je hlavním městem radikálního rasismu,“ tvrdí turecký ministr zahraničí

Slovní válka, která zuří mezi Rakouskem a Tureckem, se dál stupňuje. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoğlu v pátek tvrdil, že náš jižní soused je „hlavním městem radikálního rasismu“. Pokud to tak bude pokračovat, těžko lze předpokládat, že na podzim EU uzavře smlouvu s Tureckem. To pak na oplátku může opět posílat statisíce uprchlíků na starý kontinent.

Turecký ministr zahraničních věcí Çavuşoğlu svým ostrým výrokem reagoval na čtvrteční slova rakouského kancléře Christiana Kerna v deníku Die Press, kde on uvedl, že Turecko nemůže být kandidátem na členství v Evropské unii „nyní, ani v příštích desetiletích“. Kern dodal, že jednání v této fázi je pouze „diplomatická fikce“.

Nedávno také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že pokud Turecko po neúspěšném pokusu o převrat obnoví trest smrti, EU okamžitě zastaví proces jeho přistoupení k evropskému bloku. Jenže současně Juncker opakuje, že jednostranně přerušit jednání by byla „největší chyba“.

Mevlüt Çavuşoğlu kontroval na výpad z Rakouska tím, že „rasismus je nepřítelem lidských práv a rakouský kancléř by se měl nejdříve podívat na vlastní zemi“, která je údajně „hlavním městem rasismu“. Ministr to řekl pro turecký zpravodajský kanál TGRT.

Turecko v poslední době vyhrožuje, že když budou jednání o vstupu do EU přerušena a když nebudou pro Turky na podzim zrušena víza, tak vláda v Ankaře může opět přestat bránit uprchlíků, aby se přes její území opět dostávali do Evropy.

Původní nabídka na členství Turecka v Evropské unii sahá až do roku 1963. Formálně tato země podala žádost v roce 1987, ale jednání začala až před jedenácti lety. V současnosti si ovšem některé evropské země nemyslí, že by Turecko mělo být v EU. Prosazuje to naopak německá kancléřka Angela Merkelová.