Žralok malohlavý neboli grónský

Žralok malohlavý neboli grónský Zdroj: Julius Nielsen

Nejstarší žralok na světě může být až 500 let starý. Je nejdéle žijícím obratlovcem planety

Jeho věk byl předmětem velkého zájmu vědců. Grónskému žralokovi byl přírodovědci přisuzován věk v rozmezí 272 až 512 let. Tento přírodní úkaz, který možná zažil například třicetiletou válku nebo Velkou francouzskou revoluci, je v podstatě už desetiletí terčem zájmu vědců - tým Kodaňské univerzity má dlouhověkých žraloků v hledáčku na 28.

Vědci se však nejčastějši kloní k názoru, že pětimetrová samice žraloka grónského byla stará 392 let. Bylo mnoho snah toto číslo zpřesnit, zatím však bezúspěšných. Již nyní je ale jisté, že samice žraloka obrovského byla nejdéle žijícím obratlovcem na zemi, ať už je číslo 392 nebo 512 roků.

 

O dlouhověkosti žraloka grónského píše například známý časopis Science. Publikoval studii, kterou vedl doktor Julius Nielsen z Kodaňské univerzity. Ta mimo jiné uvádí, že před žralokem držela pomyslný rekord velryba, která žila pod hladinou moře 220 let.

Žralok grónský, který se rodí v délce zhruba čtyřiceti centimetrů, se velmi často dožívá vysokého věku, až 400 let. Jejich počet se ročně neustále snižuje, v seznamu ohrožených druhů je veden jako “téměř ohrožený”, což je jakýsi poslední předstupeň v žebříčku ohroženosti zvířat (další tři stupně jsou pak definovány jako “obecně ohrožené”, s různou mírou nebezpečí).