Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta potvrdil, že přijal nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy ČR.

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta potvrdil, že přijal nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy ČR. Zdroj: ČTK

Nový flek pro Šlachtu. Bývalý šéf ÚOOZ přijal nabídku na post náměstka celníků

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta potvrdil, že přijal nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy ČR. Podrobnosti by podle něj mělo sdělit ministerstvo financí. Šlachtovo rozhodnutí již vyvolalo nevoli pravicové opozice.

Podle serveru Aktuálně.cz bude Šlachta od 22. srpna zařazen na místo zástupce celního úřadu pro Pardubický kraj, od 1. září bude pověřen funkcí náměstka pro pátrání. Šlachta nedávno odešel od policie, jelikož nesouhlasil s reorganizací, při které se protimafiánský útvar sloučil s protikorupční policií.

Šlachta dostal nabídku minulý týden od náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, podle které se spolupráce se zkušeným policistou nabízí díky rozšíření kompetencí Celní správy ČR při prošetřování trestných činů. Šlachta si vzal čas na rozmyšlenou do dneška. "Mohu říct pouze to, že jsem nabídku generálního ředitele akceptoval," potvrdil Šlachta.

Ve vedení celní správy se tvoří nový tým. Novým šéfem celní správy se stal Milan Poulíček, jehož hlavní prioritou je postavit tým a připravit správu na nové kompetence u hazardu a daní z přidané hodnoty. Předchozí ředitel celníků Petr Kašpar ke konci června rezignoval. Následně odešli i další lidé z vedení celní správy.

K poslednímu červnu opustil funkci také zástupce generálního ředitele pro výkon Vladimír Štainer. Už začátkem června skončil dočasný náměstek František Halás, když mu vypršela doba, po kterou byl funkcí pověřen. Ke konci července pak odešel i náměstek pro ekonomiku Tomáš Pinkas. Na místa náměstků byla vypsána podle Poulíčka výběrová řízení a většina z nich by měla nastoupit od října.

Opozice se zlobí
Šlachtovo rozhodnutí už zkritizovala pravicová opozice. „Bude velmi těžké věřit,že vztah oligarcha-plukovník je standardní a není nebezpečný. Já osobně tomu nevěřím," napsal na svém twitterovém účtu šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.“ „Přes všechno ujišťování, je fakt těžké uvěřit, že by to byla náhoda. Nedávná reorganizace policie a následné spory už posloužily Andreji Babišovi k laciné billboardové antikampani, kde se postavil do pozice ochránce spravedlnosti. Tak teď ze stejné pozice přijímá zřejmě pana Šlachtu do svého rezortu k celníkům. Je těžké to pochopit zejména po veřejných doznáních pana Šlachty, že u jednoho z největších zásahů posledních let na Úřadu vlády vlastně neměl ‚nabito‘ a udělal řadu chyb. Pak by spravedlivé a navíc rozumné naopak bylo, aby se do veřejného sektoru už nikdy nevrátil, natož na další vysokou pozici,“ uvedl za ODS její místopředseda Martin Kupka.