Americký prezident Barack Obama navštívil Německo

Americký prezident Barack Obama navštívil Německo Zdroj: ČTK

USA zaplatily Íránu 400 milionů dolarů jako výkupné za 4 vězněné Američany

Obrovskou částku 400 milionů dolarů zaplatila americká vláda v lednu jako výkupné za propuštění 4 amerických občanů, kteří byli vězněni v Íránu. Operace proběhla tajně a odhalily ji noviny Wall Street Journal. Bílý dům ale tvrdí, že se jednalo pouze o první splátku v rámci jiné dohody o smíření s teokratickým islámským režimem.

Podle Wall Street Journal byla částka v přepočtu 400 milionů amerických dolarů vyplacena ve švýcarských francích, eurech a jiných měnách. Tyto měny měly Američanům poskytnout banky z Nizozemska a Švýcarska. Peníze byly uloženy na dřevěných paletách a dopraveny speciálem do Teheránu.

Platba ale byla odhalena a nakonec měl být o ní informován i americký Kongres. Ostatně pak o ní přinesly zprávy také íránská média a ta tvrdila, že se jednalo o výkupné. Pokud by se částka potvrdila, bylo by to podle všeho nejvyšší zaplacené výkupné v historii.

Americký prezident Barack Obama již 17. ledna v souvislosti s uzavřenými dohodami s Íránem oznámil, že budou propuštěni i věznění Američané, ale nezmínil žádnou částku. Dnes Bílý dům tvrdí, že se jedná pouze o první splátku z částky 1,7 miliardy dolarů, která má sloužit jako kompenzace Íránu za kdysi neuskutečněný zbrojní obchod.

Jenže Wall Street Journal tvrdí, že v lednu zaslaných 400 milionů dolarů bylo odděleno od všech ostatních plateb, které si Írán nárokuje. Ten kromě jiného požaduje 50 až 100 miliard dolarů za své zmražené vklady v době dlouholetých sankcí, které na něj Západ uvalil za rozvoj jaderného programu.

Úředníci amerického ministerstva zahraničí připouštějí, že Íránci požadovali výkupné za zadržované Američany. Prý se ale jednalo o širší dohodu výměny vězněných osob v obou státech, ne o peníze.

Podle dostupných informací se výkupné týkalo reportéra novin Washington Post Jasona Rezaiana, který byl obviněn v Teheránu ze špionáže. Byl sice odsouzen, ale výši jeho trestu Írán nikdy nezveřejnil.

Dále mělo jít o válečného veterána a překladatele Amira Hekmatího, který byl také obviněn ze špionáže pro CIA a odsouzen k trestu smrti. Mezi propuštěnými je i pastor Saíd Abedíni, Američan íránského původu, který byl zatčen za to, že v Íránu založil sirotčinec. Prý tím ohrozil národní bezpečnost země.

Jak je z těchto případů vidět, Írán si obvinění vymyslel a pak uvěznění Američanů využil k získání peněz. Problémem je, že zaplacení výkupného vede pouze ke stupňování požadavků druhé strany.