Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima.

Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima. Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Hillary Clintonová zabodovala, zvyšuje náskok.
Hillary Clintonová.
Hillary Clintonová zvítězila ve státě New York
Hillary Clintonová zvítězila ve státě New York
Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny".
6
Fotogalerie

Clintonová, první prezidentka USA? Pozor na silácké chlapáky

Hillary Clintonová má reálnou šanci být první prezidentkou v dějinách zámořské velmoci. Její sukně se neustále zdůrazňuje: Hle, po prvním Afroameričanovi i první žena! Amerika a svět si však zaslouží pozornější volbu než jen podle sukně a kalhot.

Pravda, souboj Clintonová versus Trump nebude postrádat pohlavní politickou pikantnost. Ale zejména proto, že republikánský soupeř má k ženám — jemně řečeno — svébytný postoj. Bývalý majitel Miss USA je zkrátka macho, což se ukázalo i během kampaně. Trochu brzdí, protože právě ženy-voličky mu mohou dveře Bílého domu zabouchnout, podobně jako je kdysi Obamovi naopak otevřely. Stačí pár šovinistických vtípků na adresu žen, potažmo rivalky Clintonové, a sbohem a šáteček…

Pohlaví se pochopitelně bude i ve finále prezidentského souboje připomínat. Sama Clintonová ještě před oficiální nominací zdůrazňovala, že „poprvé v dějinách naší země se žena stane kandidátkou za velkou politickou stranu“. Exministryně Albrightová ji dokonce v kampani podpořila netradiční výhrůžkou voličkám, totiž že v pekle mají vyhrazené místečko přinejmenším ty ženy, které nepomáhají jiným ženám. A koneckonců i první dáma USA Michelle Obamová v projevu na demokratickém sjezdu připomněla, že „díky Hillary Clintonové moje dcery a všichni naši potomci teď berou za samozřejmost, že se žena může stát prezidentkou Spojených států“.

S těmi na odiv vystavovanými sukněmi se to však nemůže přehánět. Nejen proto, že být ženou není o nic větší zásluha či bonus než být mužem. Voličům – a to i v západních demokraciích — se bohužel začínají zamlouvat siláčtí chlapáci.

 

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH V USA ČTĚTE ZDE >>>