Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka Zdroj: ČTK

Čeští katolíci se loni hojili na burze, investice jim vynesly 12 milionů

Takřka dvanáct milionů korun si loni na světových burzách přivydělala česká katolická církev. Svých 290 milionů investovaných na počátku roku 2015 přes Katolický fond tak klerici vesměs na zahraničních trzích zhodnotili o více jak čtyři procenta.

Právě o tolik totiž vzrostla hodnota podílových listů fondu ve vlastnictví církve. Výkonem Katolický fond, který řídí ČSOB, například o třetinu převýšil loňský výsledkový standard amerických hedgeových manažerů nebo průměr českých akciových fondů.

Dva podfondy sdružené pod hlavičkou Katolického fondu odlišné svou rizikovostí nicméně slavily rozdílné úspěchy. Agresivnější z obou strategií sázející ze tří čtvrtin na zahraniční akciové fondy a ve zbytku pak na dluhopisy rozvíjejících se zemí a evropských firem, loni vynesla takřka 4,5 procenta, což odpovídalo více jak 13 miliónům korun zisku.

CELÝ TEXT SI PŘEČTĚTE NA WEBU E15.CZ >>>

Více na: http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/zahranicni-akcie/cesti-katolici-se-loni-hojili-na-burze-investice-jim-vynesly-12-milionu-1311617#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink