Průkaz totožnosti atentátníka

Průkaz totožnosti atentátníka Zdroj: Twitter

Francie spekuluje o příčetnosti atentátníka. Den před atentátem se prý normálně smál

Tunisan, který ve čtvrtek na promenádě v Nice zabil nejméně 84 lidí, telefonoval několik hodin předtím svému bratrovi a poslal fotku, na které stojí rozesmátý uprostřed davu. Bratr jednatřicetiletého útočníka to řekl agentuře Reuters.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel ujel ve čtvrtek večer na rušné promenádě v přímořském Nice za volantem 19tunového kamionu zhruba dva kilometry, než jej policie zastřelila. V nákladním voze kličkoval, aby srazil co nejvíce lidí, kteří se přišli podívat na tradiční ohňostroj u příležitosti státního svátku dobytí Bastily.

Útočníkův bratr Džábir v Tunisku řekl Reuters, že mu bratr ve čtvrtek odpoledne naposledy zavolal a poslal fotku, na které se nachází v davu v Nice. Na fotce "vypadal šťastně a radostně, hodně se smál".

Reuters nemohl existenci fotky ověřit, Džábir ji odmítl sdílet.

Podle zdrojů AFP blízkých vyšetřování pachatel útoku, který pracoval jako řidič doručovatelské služby, odeslal textovou zprávu, ve které vyjádřil radost z toho, že si obstaral pistoli s kalibrem 7,65, a zmínil se o dodávce dalších zbraní.

V souvislosti se čtvrtečním útokem v Nice na jihu Francie byly dnes zatčeny další tři lidé. V případě dvou z nich jde podle zdrojů AFP o albánskou dvojici podezřelou z toho, že pachateli útoku poskytla logistickou pomoc. Ve vazbě je nyní sedm lidí.

Propuštěna z ní dnes po 48 hodinách byla útočníkova exmanželka. Její advokát Jean-Yves Garino sdělil, že žena byla terčem násilností a zastrašování ze strany svého muže, kterého nakonec vyhodila z domu a je s ním nyní v rozvodovém řízení. Mohamed Lahouaiej Bouhlel se podle Garina choval agresivně i ke zbytku rodiny.

 

V nemocnicích mezitím pokračuje identifikace obětí. Úřadům se konečně podařilo určit totožnost sedmiletého chlapce, který leží v kómatu v niceské dětské nemocnici. K dítěti se bezprostředně po útoku nehlásil žádný příbuzný. Aby zjistili jeho totožnost, nechali Francouzi kolovat obrázek s ním na sociálních sítích.

Podle mluvčí Lenvalovy dětské nemocnice Stéphanie Simpsonové jde o rumunského chlapce, který byl s rodiči v Nice na návštěvě u příbuzného, který zmizení rodiny ohlásil. Totožnost dítěte přijela z Německa potvrdit jeho babička. Rodiče se nadále pohřešují. Podle mluvčí je stále naděje, že se hoch probudí.

 

Malý Rumun je jedním z šesti dětí, které nadále zůstávají v nemocnicích. Při útoku zahynulo nejméně 84 lidí, mezi nimiž jsou rovněž občané Německa, Ukrajiny, Tuniska, Polska či Ruska. Při útoku zahynulo i šest členů jedné rodiny. Mezi mrtvými jsou i dvě ze čtyř polských sester, které v Nice trávily dovolenou. Zbylé dvě atentát přežily.