Kandíl Balúčová

Kandíl Balúčová Zdroj: Qandeel Baloch Official Facebook

Kandíl Balúčová
Kandíl Balúčová
Kandíl Balúčová
Kandíl Balúčová
4
Fotogalerie

Muž uškrtil svou sestru, věhlasnou pákistánskou bojovnici za sekularizaci a práva žen

Kandíl Balúčová byla ve své rodné zemi slavná. Proslula především svou neutuchající bojovností za práva žen, za to, aby Pákistán oprostil od tuhých konzervativních kořenů, které pro ženy znamenají minimální možnost prosadit se a svobodně fungovat bez náboženských pravidel. Smrt mladé Kandíl včera potvrdily pákistánské úřady.

Společně se svou rodinou - otcem, matkou a bratram - se Balúčová přestěhovala z hlavního města Karáčí. I kvůli obavám o svůj život. Agentura Reuters však včera uvedla, že mladá bojovnice za sekularizaci země zemřela rukou vlastního bratra, který ji vnoci na dnešek uškrtil.

Bratra hledala policie. Po svém činu zmizel, úřady po něm vyhlásily pátrání. Před několika minutami však úřady oznámily, že byl již dopaden a zadržen. Podle britské BBC čin nahlásil otec, který zároveň uvedl, kdo je pachatel.

 

Kandíl byla ve své zemi známá. Především ze sociálních sítí, kde pravidelně a neúnavně vysvětlovala, proč by ženy měly mít v muslimské zemi lepší postavení než dosud. “I když mě někdo srazí k zemi, opět se zvednu,” psala nedávno na svém Facebooku. Podle Reuters se jedná v Pákistánu o další ze série vražd ze cti. Oběťmi tohoto činu jsou převážně ženy, které se nějakým způsobem proviní vůči přísným náboženským pravidlům, která jsou stále celospolečensky považovaná za klíčová.