Pieta

Pieta Zdroj: Gabriela Purkytová

Nice
Pláž, která je nyní prázdná a uzavřená.
Zde se měl odehrávat festival jazzové hudby. Po atentátu však byl zrušen.
Studentka Gabirela Purkytová se svým otcem v Nice
Pieta
20
Fotogalerie

Přetrvává tu chaos a strach, popisuje Češka atmosféru na místě činu v Nice

 

Reflex.cz získal exkluzívní informace od Češky, která měla být v den atentátu přímo na inkriminované promenádě v Nice. Jen shodou šťastných okolností však odjela až o den později. Zde přinášíme její svědectví z Nice, kde studentka nyní pobývá. 

Gabriela Purkytová jezdí do Nice každý rok. Spolu se svým otcem, který v Teplicích vlastní jazzový klub, sem letos již po sedmé na známý jazzový festival. Letenky měli zakoupené na den, kdy se v Nice odehrál krvavý atentát, při nemž zahynulo 84 lidí. Jen shodou okolností let na poslední chvíli přebookovali. “Na každém rohu stojí muži se samopaly. Při vstupu do větších obchodů prohledávají batohy a tašky. Ve městě je stále atmosféra strachu a smutku,” popisuje Reflexu.cz studentka pražské Fakulty sociálních věd.

Gabriela a její otec měli štěstí. Kdyby jeli do Nice podle původního plánu, na promenádu, kde se slavil pád Bastily a kde řidič kamionu zabil přes 80 lidí, by určitě šli. “Let následující den ale zlevnil, takže jsme změnili plán,” popisuje Gabriela. Do Nice se rozhodli s otcem odletět i přes útoky, které se ve městě odehráli.

 

Jazzový festival, na který jeli, byl ještě téhož dne zrušen. Město se podle Gabriely jen těžko vrací do normálních kolejí: “Na letišti jsme potkali první muže se samopaly. Autobusová doprava je omezená kvůli uzavřené promenádě. Po příjezdu do města jsme se šli podívat do centra, pláže i promenáda jsou však stále částečně uzavřeny v místě činu. Všude jsou policejní auta a auta novinářů,” popisuje Gabriela.

NiceNice|Gabriela Purkytová

Lidé však nezapomínají na pietu: “Na konci uzavřené oblasti promenády lidé vytvořili pietní místo, kam pokládají svíčky, květiny a fotky obětí. Jazzový festival,který byl cílem naší dovolené, byl zrušen, ale stále stojí připravený v centru. Byly vyhlášené tři dny smutku k uctění památky zesnulých,” popisuje Gabriela.

PietaPieta|Gabriela Purkytová

Večer procházela Gabriela promenádou, kudy atentátník projížděl a vraždil. “Včera otevřeli úsek promenády, kde se tragédie odehrála. Viděli jsme na silnici fleky od lidské krve… U nich byly květiny, svíčky, fotky a dětské hračky. Na promenádě také visely fotky pohřešovaných lidí. Lidé procházeli a truchlili, okolo nich byli rozmístěni novináři a policie.”

 

Útoky na niceské promenádě se odehrály ve čtvrtek 14. července večer. Na promenádě se slavilo výročí pádu Bastily, francouzské věznice, která byla symbolicky dobyta během Velké francouzské revoluce (v Bastile bylo tehdy pouze několik vězňů, dobytí se slaví spíše kvůli symboličnosti). Muž jménem Mohamed Bouhlel vjel na promenádu se zapůjčeným 19 tun vážícím vozem, kde téměř 2 kilometry najížděl do slavících lidí. Během útoku zemřelo zatím 86 osob, a to včetně několika dětí. Několik lidí se také stále pohřešuje a není jasné, zda jsou, či nejsou mezi oběťmi.

Zavřené okénko jazzového festivaluZavřené okénko jazzového festivalu|Gabriela Purkytová